Medicina


Glaukom kirurgija ili laser

Postoji nekoliko oblika laserske terapije za glaukom. Laser iridotomy (vidi odjeljak iznad na kut-zatvaranje glaukoma) uključuje izradu rupa u boji dijelu oka (iris) kako bi se omogućilo da se odvod tekućine normalno u oči s uskim ili zatvoren kutova. Laser trabeculoplasty je laserski postupak izvodi samo u oči s otvorenim kutovima. Laser trabeculoplasty ne liječi glaukom, ali često je učinio umjesto povećanja broja različitih kapi za oči ili kada pacijent je intraokularni tlak je osjetio da se previše visoka unatoč korištenje više kapi za oči (maksimalna medicinsku terapiju). U nekim slučajevima, se koristi kao inicijalni ili primarni terapija za open-kut glaukoma. Ovaj postupak je brz, bezbolan, i relativno siguran način za smanjivanje očnog tlaka. Sa oko omamljeni anestetika kapi, laserski tretman se primjenjuje kroz ogledalo kontaktnih leća u kut oka. Mikroskopska laser opekline kut dopustiti tekućine kako bi se bolje izlaz odvodni kanali.

Laser trabeculoplasty često je učinjeno u dvije sjednice, tjedana ili mjeseci, osim. Nažalost, poboljšana drenaža kao rezultat liječenja može trajati samo dvije godine, po koji put odvodni kanali zagušiti opet. Postoje dvije vrste laserskih trabeculoplasty: argon laser trabeculoplasty (UKUPNO) i selektivno lasersko trabeculoplasty (SLT). ALT je obično ne ponavlja nakon drugog zasjedanja zbog stvaranja ožiljnog tkiva u kut. SLT je manje vjerojatno da će proizvesti scarring u kut, tako, teoretski, to se može ponoviti više puta vjerojatnost uspjeha uz dodatne tretmane kada je prije pokušaja nije uspio je niska. Međutim, vjerojatnost uspjeha s dodatnim tretmanima kad prije pokušaja nije uspio je niska. Tako, mogućnosti za pacijenta u to vrijeme su povećati korištenje kapi za oči ili postupiti na operaciju.

Laser Cyclo-ablacija (također poznat cilijarnog tijela uništenje, cyclophotocoagulation ili cyclocryopexy) je još jedan oblik laserski tretman generally rezervirano za pacijente s teškim oblicima glaukoma s lošim vizualni potencijal. Ovaj postupak uključuje primjenu lasera opeklina ili zamrzavanje na dio oka koji čini vodena tekućina (cilijarnog tijela). Ova terapija uništava stanice koje čine tekućine, čime se smanjuje očni tlak. Ovaj tip laser obično se obavlja nakon što su druge više tradicionalne terapije nije uspjela.

Glaukom operaciju

Trabekulektomija je delikatna mikrokirurških postupak se koristi za liječenje glaukoma. U ovom radu, mali komad začepljen trabekularne meshwork je uklonjena da biste stvorili otvaranje i novu odvodnju put je napravljena za tekućine za izlaz iz oka. Kao dio ovog novog sustava odvodnje, maleni prikupljanje torba je stvoren iz konjuktiva tkiva. (Konjunktivi je jasno pokrivač preko bijelo oka.) Ova torba se zove “filtriranje plik” i izgleda kao cistične podigao područje koje je u gornjem dijelu oka ispod gornjeg kapka. Novi sustav odvodnje omogućava tekućine ostaviti oka, ući torba / plik, i onda prijeći u kapilarni krvotok (time smanjenje očnog tlaka). Trabekulektomija je najčešće izvodi operacije glaukoma. Ako je uspješno, to je najučinkovitije sredstvo za snižavanje očnog tlaka.

Vodena šant uređaji (glaukom implantati ili cijevi) su umjetne odvodnje uređaja koji se koriste za smanjenje očnog tlaka. Oni su u suštini plastične mikroskopske cijevi pričvršćena na plastični rezervoar. Rezervoar (ili tanjur) se nalazi ispod konjunktivalnih tkiva. Stvarni cijev (koja se proteže od akumulacije) nalazi se unutar oka stvoriti novi put za tekućine za izlaz iz oka. Ovaj fluid prikuplja unutar ležišta ispod konjunktive stvaranju filtriranje plik. Ovaj postupak može se provesti kao alternativa trabekulektomija u bolesnika s određenim vrstama glaukom.

Viscocanalostomy je alternativa kirurški postupak se koristi za smanjenje očnog tlaka. To uključuje uklanjanje dio bjeloočnice (oko zid) ostaviti samo tanke membrane tkiva kroz koje vodena tekućina može lakše izlučivalo. Iako je manje invazivna od trabekulektomija šant i vodene operacije, također tendira da bude manje učinkovite.

Kirurg ponekad stvara druge vrste sustava odvodnje. Iako je glaukom kirurgija je često učinkovit, komplikacije, kao što je infekcija ili krvarenje, su moguće. Prema tome, kirurgija je obično rezerviran za slučajeve koji inače ne mogu kontrolirati.