Medicina


Koje bolesti i stanja mogu uzrokovati gležanj boli, i kako se liječe?

Upalni tipova artritisa (upala u udruženom) koje mogu uključivati gležnja području uključuju reumatoidni artritis, reaktivni artritis, kostoboljan artritis, ankilozantni spondilitis, and psoriatic arthritis, među ostalima. Oni obično nisu izazvane traumom ozljede i razvijaju se postupno. Ove vrste artritisa su povezane s boli, oteklina, ukočenost, crvenilo, i topline u području koji su uključeni. Ove bolesti svaki imaju jedinstvene upravljanja kao što je opisano na drugom mjestu. Za daljnje informacije, molimo pogledajte sljedeće članke: Reumatoidni artritis, Reaktivni artritis, Giht, Ankilozantni psorijatičnog artritisaiatic Arthritis.

Ostali uvjeti iz gležnja koja može uzrokovati gležanj boli uključuju tarzalnom tunel sindrom. To je posljedica kompresije živca u skočnom zglobu kao živac prolazi ispod normalne podržavaju bend oko gležnja zove pregibač retinaculum. Tarzalnom tunel sindrom je opisan drugdje. Za daljnje informacije, Molimo Vas pročitajte tarzalnom tunnel syndrome članak.

Infekcije skočnog zgloba su rijetki. Oni najčešće javljaju kao posljedica bakterija koje se uvode u skočnog zgloba kroz otvor rane ili traume. Oni također javljaju s kvar kožu iznad gležnja kao rezultat ulceracija ili ogrebotine. Bolesnici s oštećenjem imunološkog sustava, poput onih s AIDS-om, ili drugih imunoloških bolesti, su na povećan rizik od infekcije u zglobovima, uključujući gležanj. Također, bolesnika s dijabetesom ili onih koji uzimaju kortizon lijekovi imaju povećan rizik za bakterijske infekcije zglobova. Bakterijske infekcije zajednički su ozbiljne i zahtijevaju drenaža i antibiotici, obično intravenski.

Moguće je razviti virusnih infekcija gležanj zglobova. U izoliranim zajedničkom, kao što je gležanj, ovaj se najčešće javlja u djece i naziva “toksični sinovitis.” To rezultate u privremenu upala zglobova i može biti prvi primijetio kako suptilno šepanje u djece. To je benigni i razrješava na vlastiti sa samo simptomatsko liječenje, kao što je acetaminofen (Tylenol), za olakšanje od bolova.