Medicina


Što je ankilozantni spondilitis?

Ankilozantni spondilitis je oblik kronične upale kralježnice i zglobova sacroiliac. Sacroiliac spojevi nalaze se u donjem dijelu leđa gdje sacrum (kosti neposredno iznad trtice) ispunjava ilijačne kosti (kostiju s obje strane gornjeg stražnjice). Kronična upala u tim područjima uzrokuje bol i ukočenost u i oko kralježnice. Tijekom vremena, kronične upale kralježnice (spondilitisa) može dovesti do potpune cementiranja zajedno (spajanje) kralježnice, proces se naziva ankiloze. Ankiloze dovodi do gubitka pokretljivosti kralježnice.

Ankilozantni spondilitis je također sistemskih bolesti, što znači da može utjecati na druga tkiva u cijelom tijelu. Prema tome, to može izazvati upalu ili ozljedu na drugim zglobovima daleko od kralježnice, kao i drugim organima, kao što su oči, srce, pluća, i bubrega. Ankilozantni spondilitis dijeli mnoge osobine s nekoliko drugih uvjeta artritisa, kao što je psorijatični artritis, reaktivni artritis, i artritis povezan s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom. Svaki od tih artritis uvjetima može uzrokovati bolest i upala u kralježnici, drugim zglobovima, oči, koža, usta, i raznim organima. S obzirom na njihove sličnosti i tendencija da uzrokuje upalu kralježnice, ovi uvjeti zajedno se nazivaju “spondyloarthropathies.” Ankilozantni spondilitis se smatra jednim od mnogih reumatskih bolesti jer to može uzrokovati simptome koji uključuju mišiće i zglobove.

Ankilozantni spondilitis je dva do tri puta češći kod muškaraca nego kod žena. U žena, zglobova daleko od kralježnice su češće pogođeni nego kod muškaraca. Ankilozantni spondilitis pogađa sve dobne skupine, uključujući i djecu. Najčešće dobi od pojave simptoma je u drugom i trećem desetljeću života.

Ankilozantni spondilitis

* Ankilozantni spondilitis pripada skupini od artritisa uvjeta koji imaju tendenciju da uzrok kronične upale kralježnice (spondyloarthropathies).
* Ankilozantni spondilitis pogađa muškarce dva do tri puta češće nego žene.
* Ankilozantni spondilitis je uzrok bolova u leđima u adolescenata i mladih odraslih osoba.
* Tendenciju da se razvije ankilozantni spondilitis je genetski naslijedila.
* HLA-B27 gen može se otkriti u krvi većine bolesnika s ankilozantni spondilitis.
* Ankilozantni spondilitis također može utjecati na oči, srce, pluća, i povremeno bubrega.
* Optimalno liječenje ankilozantni spondilitis uključuje lijekove koji smanjuju upalu ili potiskuju imunitet, fizikalna terapija, i vježbe.