Medicina


Što uzrokuje ankilozantni spondilitis?

Tendenciju da se razvije ankilozantni spondilitis je vjerovao da genetski naslijeđene, i većina (skoro 90%) od ljudi s ankilozantni spondilitis rođena s genom poznatim kao HLA-B27 gen. Krvni testovi razvijeni su kako bi otkriti HLA-B27 gen marker te su produbili naše razumijevanje odnosa između HLA-B27 i ankilozantni spondilitis. HLA-B27 gen se pojavljuje samo da se poveća sklonost razvoju ankilozantni spondilitis, dok neki dodatni faktor(s), možda okoliša, su potrebne za bolest će se pojaviti ili postati izrazili. Na primjer, dok 7% stanovništva Sjedinjenih Američkih Država imaju HLA B27 gen-, samo 1% stanovništva je zapravo bolest ankilozantni spondilitis. U sjevernoj Skandinaviji (Lapland), 1.8% stanovništva su ankilozantni spondilitis, dok 24% od opće populacije imaju HLA B27 gen-. Čak i među HLA-B27-pozitivnih osoba, rizik od razvoja ankilozantni spondilitis, kako se čini dodatno se odnose na nasljedstvo. U HLA-B27-pozitivnih osoba koji imaju rodbinu sa bolesti, rizik od razvoja ankilozantni spondilitis je 12% (šest puta veći nego za one čiji rođaci nemaju ankilozantni spondilitis).

Nedavno, još dva gena su identificirani koje su povezane s ankilozantni spondilitis. Ovi geni su pozvani ARTS1 i IL23R. Ovi geni Čini se da igraju ulogu u utječu na imunološku funkciju. Pretpostavlja se da je razumijevanje učinaka svake od ovih poznatih gena Istraživači će ostvariti značajan napredak u otkrivanju lijeka za ankilozantni spondilitis.

Kako javlja upala i ustraje u različitim organima i zglobovima u ankilozantni spondilitis je predmet aktivnog istraživanja. Svaki pojedinac teži da ima svoj vlastiti jedinstveni uzorak prezentacije i aktivnosti bolesti. Početna upala može biti posljedica aktivacije imunološkog sustava, možda prethodne bakterijske infekcije ili kombinacija zaraznih mikroba. Jednom aktiviran, imunološki sustav postaje nesposoban da se isključiti, iako početne bakterijske infekcije mogu dugo imati oslabio. Kronična upala tkiva uslijed nastavak aktiviranje tijela vlastiti imunološki sustav u nedostatku aktivne infekcije je znak upalne autoimune bolesti.