Medicina


Koji su simptomi ankilozantni spondilitis?

Simptomi ankilozantni spondilitis su povezane s upalom kralježnice, spojevi, i drugih organa. Umor je čest simptom povezan s aktivnom upale. Upala kralježnice izaziva bol i ukočenost u donjem dijelu leđa, gornji stražnjice područje, vrat, , a ostatak kralježnice. Pojave bol i ukočenost je obično postupan i progresivno pogoršava tijekom mjeseca. Povremeno, napad je brza i intenzivna. Simptomi bol i ukočenost su često lošije ujutro ili nakon duljeg razdoblja neaktivnosti. Bol i ukočenost često olakšano kretanje, vrućina, i topli tuš u jutro. Budući da ankilozantni spondilitis često utječe na mladež, napad od križobolje je ponekad krivo pripisuje sportskih ozljeda kod mlađih bolesnika.

Oni koji imaju kronični, teške upale kralježnice može razviti kompletan koštani spoj kralježnice (ankiloze). Jednom fused, bol u kralježnici nestaje, no utjecati na pojedinca ima potpuni gubitak pokretljivosti kralježnice. Ove spajaju spines su posebno krhki i osjetljivi na lom (fraktura) kada su uključeni u traumu kao što su motorna vozila nesreće. Iznenadni napad boli i mobilnosti u području leđne ovih bolesnika može ukazivati kosti prijelom. Niža vrata (vratne kralježnice) je najčešći područje za takve frakture.

Kronični spondilitis i ankiloze uzrok naprijed zakrivljenosti gornji dio tijela (prsne kralježnice), koji ograničava se kapacitet pluća. Spondilitis također može utjecati na područjima gdje se rebra priložiti gornje kralježnice, dalje ograničavajući kapacitet pluća. Ankilozantni spondilitis može uzrokovati upalu i scarring od pluća, uzrokuje kašalj i otežano disanje, posebno s vježbom i infekcija. Dakle, disanje poteškoće može biti ozbiljna komplikacija ankilozantni spondilitis.

Osobe s ankilozantni spondilitis također može imati artritis u zglobovima, osim kralježnice. Ova značajka se javlja češće u žena. Pacijenti svibanj primijetiti bol, ukočenost, vrućina, oteklina, toplina, i / ili crvenilo u zglobovima kao što je hips, koljena, i gležnjevi. Povremeno, mali zglobovi prstiju mogu postati upaljene ili “kobasica” u obliku. Upala se može pojaviti u hrskavicu oko grudi kosti (costochondritis) kao iu tetivama gdje mišiće pridaju kosti (tendinitis) i ligamenta privitke kosti. Neki ljudi s ovom bolešću razvije Ahil tendinitis, što uzrokuje bol i ukočenost u leđima od peta, pogotovo kada guranje off s nogu dok hodaju gore stepenicama. Upala tkiva dna stopala, tabani fasciitis, se češće javlja kod osoba s ankilozantni spondilitis.

Ostala područja tijela pogođene ankilozantni spondilitis uključuju oči, srce, i bubrega. Bolesnici s ankilozantni spondilitis može razviti upala šarenice (iritis), obojeni dio oka. Iritis karakterizira crvenilo i bol u oku, pogotovo kada se gleda na svijetle svjetla. Ponavljanje napada iritis može utjecati na bilo oku. Osim Iris, cilijarnog tijela i koroidnog oka mogu postati upaljene; ovo se naziva uveitis. Iritis i uveitis može biti ozbiljna komplikacija ankilozantni spondilitis koji može oštetiti oči i narušavaju viziju i svibanj zahtijevaju okulist-a (oftalmolog) hitna skrb. Posebni tretmani za ozbiljne upale oka se raspravlja u liječenju dijelu ispod. (Valja napomenuti da iritis i upala kralježnice može pojaviti u drugim oblicima artritisa, kao što su reaktivni artritis [nekad poznat kao Reiter sindrom], psorijatični artritis, i artritis upalne bolesti crijeva.)

Rijetka komplikacija ankilozantni spondilitis uključuje ožiljke od srca električnog sustava, uzrokujući nenormalno usporiti rad srca (naziva srčani blok). Pacemaker srca može biti potrebna u ovih bolesnika na održavanje odgovarajuće otkucaja srca i izlaz. U drugima, dio aorte najbliži srcu mogu postati upaljene, rezultira istjecanje aortne valvule. U tom slučaju, pacijenti mogu razviti kratkoća daha, vrtoglavica, i zatajenja srca.

Napredni spondilitis može dovesti do naslage proteina materijal pod nazivom amiloida u bubrege i dovesti do zatajenja bubrega. Progresivna bolest bubrega mogu dovesti do kroničnog umora i mučnine i može zahtijevati uklanjanje nakupljenih otpadnih produkata u krvi za filtriranje stroj (dijaliza).