Medicina


Kako se dijagnosticira ankilozantni spondilitis?

Dijagnoza ankilozantni spondilitis temelji se na procjeni pacijenta simptome, fizikalni pregled, X-ray nalaza, i krvi. Ukočenost, bol, i smanjenog opsega pokreta kralježnice su obilježje upalnih bolova u leđima od ankilozantni spondilitis. Simptomi uključuju bol i jutarnju ukočenost kralježnice i sakralnih područja sa ili bez popratnih upala u drugim zglobovima, tetiva, i organa. Rani simptomi ankilozantni spondilitis može biti vrlo varljiv, kao ukočenost i bol u donjem dijelu leđa može se vidjeti u mnogim drugim uvjetima. To može biti osobito suptilna u žena, koji imaju tendenciju da (iako ne uvijek) imaju više blage sudjelovanje kralježnice. Godina može proći prije dijagnoze ankilozantni spondilitis je čak smatraju.

Pregled može pokazati znakove upale i smanjenog opsega pokreta u zglobovima. To može biti naročito vidljivo u kralježnici. Fleksibilnost donjeg dijela leđa i / ili vrat može biti smanjena. Postoji svibanj biti nježnost sacroiliac zglobova gornjeg stražnjice. Proširenje prsa s punim disanje može biti ograničena zbog krutosti prsnog koša. Teško pogođene osobe mogu imati stooped držanje. Upala očiju mogu biti ocijenjeni od strane liječnika s ophthalmoscope.

Daljnje naznake da dijagnoza se predlaže X-ray abnormalnosti kralježnice i prisutnost genetskih markera HLA-B27 identificiran krvi. Ostali testovi krvi može pružiti dokaz upale u tijelu. Na primjer, krvni test se zove brzina sedimentacije je nespecifičan marker za upale po cijelom tijelu i često je povišen kod upalnih stanja kao što su ankilozantni spondilitis. Analiza mokraće često je učinjeno kako bi se tražiti u pratnji abnormalnosti bubrega, kao i da se isključe bubrega uvjetima koji mogu proizvesti bol u leđima koja oponaša ankilozantni spondilitis. Pacijenti su također istovremeno ocjenjuju za simptome i znakove drugih srodnih spondyloarthropathies, kao što su psorijaza, spolna bolest, dizenterija (reaktivni artritis ili bolest Reiter), i upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest).