Medicina


Što je tretman za spondylolisthesis?

Početni tretman za spondylolisthesis je konzervativan i temelji se na simptomima.

* Kratko razdoblje odmora ili izbjegavanje aktivnosti kao što su dizanje i savijanje i atletiku može pomoći smanjiti simptome.

* Fizikalna terapija može pomoći da se poveća obim pokreta kralježnice i loza, kao i ojačati core trbušne mišiće.

* Anti-upalni lijekovi mogu pomoći smanjiti bol smanjuje upalu mišića i živaca.

* Bolesnici s boli, ukočenost i bockanje u nogama može imati koristi od epidural steroidni (kortizon) ubrizgavanje.

* Pacijenti s isthmic spondylolisthesis svibanj imati koristi od hyperextension braće. To se proteže kralježnice donosi dva dijela kosti na defekt bliže zajedno i može dopustiti da se dogodi za ozdravljenje.

Za pacijente čiji simptomi ne poboljšaju s konzervativnog liječenja kirurgija svibanj biti izbor. Vrstu operacije se temelji na vrsti spondylolisthesis. Pacijenti s isthmic spondylolisthesis svibanj imati koristi od popravak neispravnog dijela kralješka, ili pars popravak. Ako MRI sken ili PET scan pokazuje da kost djeluje na mjestu defekta je više vjerojatno da će liječiti s pars popravak. To uključuje uklanjanje bilo kojeg ožiljak tkiva od oštećenja i stavljanje neke bone graft u tom području slijedi postavljanje vijaka preko defekta.

Ako postoje simptomi u nogama operacije mogu uključivati dekompresiju za stvaranje više prostora za korijenje izlaska živac. To je često u kombinaciji s fuzije koja mogu obavljati sa ili bez vijaka držati kost zajedno. U nekim slučajevima kralješci se preselio natrag u normalan položaj prije izvođenja fuzije, i drugi kralješci su spojeni gdje su poslije klizanja. Tu je neki povećani rizik od ozljede živca s pomicanjem kralješaka natrag u normalni položaj.