Medicina


Što su Antimitiohondrijska antitijela (ALI)?

Između 95 i 98% bolesnika s primarne bilijarne ciroze (PBC) su autoantitijela (protutijela na sebi) u krvi koja reagiraju s unutarnje obloge mitohondrija. Ove autoantitijela su pozvani Antimitiohondrijska antitijela (ALI). Mitohondriji su tvornice energije prisutna u svim našim stanicama, ne samo u stanicama jetre ili žučnih vodova. (Mitohondrija koristiti kisik provesti u krvi iz pluća, kao gorivo za proizvodnju energije.) AMA zapravo vezati na proteinske antigene koji su sadržani u multienzyme kompleksa (paketi enzima) unutar unutrašnje obloge od mitohondrija. Ovi kompleksi multienzyme proizvode ključnih kemijskih reakcija potrebnih za život. Kompleksi su naziva multienzyme jer su sastavljene od više jedinica enzima.

AMA konkretno reagirati protiv sastavni dio ovog kompleksa multienzyme zove E2. U PBC, AMA prvenstveno reagiraju s E2 komponenta jednog od multienzymes koji se zove piruvat dehidrogenaza kompleksu (PDC). Prema tome, antigen je označen kao PDC-E2. Praktični značaj svega toga je da PDC-E2 antigen sada koriste, kao što je objašnjeno u nastavku, u dijagnostički test za PBC. PDC-E2 antigen također se spominju kao M2, izraz uveo ga odrediti kao drugi mitohondrijske antigen otkrio istraživači zanima PBC.

Da li AMA uništenje žuč propusta u PBC?

U koliko žučnih vodova su glavna meta razaranja u PBC, pitanje je pitao da li AMA reagira s epitelnim stanicama koje linije žučnim vodovima. Tako, istražitelji spremni antitijela na PDC-E2. Kao što se očekivalo, našli su da je ta antitijela povezana s mitohondrijima u stanicama. Ali, siguran dosta, Najnovija saznanja ukazuju da su ti AMA autoantitijela također vežu na PDC-E2, koji se nalazi izvan mitohondrija, ipak u epitelne stanice sluznice žučnim vodovima.

Ova akumulacija PDC-E2 u bilijarnog epitelne stanice je promatrana isključivo u jetri bolesnika sa PBC, a ne u normalnim jetri ili u jetri bolesnika s bilo koje druge vrste oboljenja jetre. Zanimljivo, je također promatrana u jetri te dvije do pet posto oboljelih od PBC koji nemaju ama u krvi (AMA-negativne PBC). Osim toga, intenzivne vezivanje tih protutijela na bilijarnog epitelne stanice je također utvrđeno da se najraniji pokazatelj recidiva PBC u transplantiranim jetre. (PBC ponekad liječi transplantacijom jetre.)

Ipak, Ne postoje dokazi da AMA sama uzrokuje uništenje bilijarnog epitelnih stanica sluznice malih žučnih vodova. Ni prisutnost ni iznos (titar) za AMA u krvi, kako se čini u svezi s upalnim uništenje žuč propusta. Doista, imunizacija životinja s PDC-E2 antigen rezultate u proizvodnji AMA bez jetre ili žučnih vodova štete (patologija).