Medicina


Što je apneja za vrijeme spavanja?

Sleep Apnea je poremećaj karakterizira smanjenje ili zaustavljanje disanja (protok zraka) tijekom spavanja. To je uobičajena među odraslima, ali rijetki među djecom. Iako je dijagnoza apneja za vrijeme spavanja često će se sumnja na temelju osobe medicinske povijesti, Postoji nekoliko testova koji se mogu koristiti za potvrdu dijagnoze. Liječenje apneja za vrijeme spavanja mogu biti kirurški ili nonsurgical.

Apnea je vremenski period u kojem disanje prestaje ili je znatno smanjena. U pojednostavljenom smislu, Apnea se događa kada osoba prestane disanje za 10 seconds or more. Ako prestanete disanje potpuno ili uzeti manje od 25% od normalnog daha za razdoblje koje traje 10 sesekundi ili višeovo je vrijeme spavanja. Ova definicija uključuje potpuni zastoj protoka zraka. Ostale definicije za vrijeme spavanja koji se mogu koristiti uključuju barem 4% pad kisika u krvi, izravna posljedica smanjenja prijenosa kisika u krv prilikom disanja prestaje.

Apneja za vrijeme spavanja obično javljaju. Kada se dogodi za vrijeme spavanja, spavanje obično je poremećen zbog neadekvatnog i loše disanje kisika u krvi. Ponekad to znači da osoba koja se budi u potpunosti, ali ponekad se to može značiti osoba dolazi iz dubokog sna i razine u više plitke razine sna. Apneja obično se mjeri za vrijeme spavanja (po mogućnosti u svim fazama sna) više od dva sata. Procjena ozbiljnosti apnea se izračunava dijeljenjem broja apneja po broju sati sna, dajući apnea indeks (AI u apneja po satu); veći AI, težim apnea.

Hypopnea je smanjenje u disanju da nije tako teška kao za vrijeme spavanja. Hypopneas obično javljaju tijekom sna, a može se definirati kao 69% na 26% od normalnog daha. Like apneas, hypopneas može se definirati kao 4% ili veći pad kisika u krvi. Like apneas,Kao i apnejaobično poremetiti razinu spavanja. Hypopnea indeks (HI) može se izračunati dijeljenjem broja hypopneas po broju sati sna.

The apnea-hypopnea index (AHI) je indeks koji kombinira ozbiljnost i apneja hypopneas. Kombinirajući ih daje ukupnu težinu od apneja za vrijeme spavanja, uključujući poremećaje spavanja i desaturations (niska razina kisika u kApnea-hypopnea indeks index, poput apneje indeksa i hypopnea indeksa, izračunava se dijeljenjem broja apneja i hypopneas po broju sati sna.

Drugi indeks koji se koristi za mjerenje apneja za vrijeme spavanja je respiratorni poremećaj indeks (RDI). Respiratorni poremećaj indeks je sličan Apnea-hypopnea indeks; međutim, Ona također uključuje i dišnog događaja koji ne zadovoljavaju tehnički definicije apneja ili hypopneas, ali ne poremetiti san.

Apneja za vrijeme spavanja je formalno definirana kao apnea-hypopnea indeks barem 15 epizode / sat u pacijenta, ako oni nemaju zdravstvene probleme za koje se vjeruje da su uzrokovane apneja za vrijeme spavanja. To je ekvivalent od oko jedne epizode apneje ili hypopnea svaki 4 minuta. Visoki krvni tlak, udar, pospanost, kongestivnog zatajenja srca (nizak protok krvi do srca), nesanica, ili poremećaji raspoloženja mogu biti uzrokovane ili pogoršao od apneja za vrijeme spavanja. U prisustvu ovih uvjeta, apneja za vrijeme spavanja je definiran kao apnea-hypopnea indeks najmanje pet epizoda / sat. Ova definicija je stroža jer ovi pojedinci mogu biti već doživljava negativne medicinske učinke apneja za vrijeme spavanja, i to može biti važno započeti liječenje na nižim Apnea-hypopnea indeks.