Medicina


Kako se dijagnosticira upala slijepog crijeva?

Dijagnoza počinje s anamneza i fizikalni pregled. Pacijenti često imaju povišene temperature, i tamo će obično biti umjerene do teške nježnost u desnom donjem dijelu trbuha kada liječnik gura tamo. Ako se upala proširila na peritoneum, tu je često odboj nježnosti. To znači da kad liječnik gura na trbuh, a zatim brzo oslobađa ruku, bol postaje iznenada, ali kratkotrajno gore.

bijelih krvnih stanica

Broj leukocita u krvi obično postaje povišena s infekcijom. U ranim upala slijepog crijeva, prije infekcije postavlja u, to može biti normalno, ali najčešće postoji barem blagi uzvisini čak iu ranim. Nažalost, upala slijepog crijeva nije samo stanje koje uzrokuje povišeni bijelih krvnih limfocita. Gotovo svaki infekcija ili upala može uzrokovati ovo računati da se abnormalno visoka. Dakle, povišen broj bijelih krvnih zrnaca sama ne može se koristiti kao znak upala slijepog crijeva.

Mokraće

Urina je mikroskopski pregled urina koji otkriva crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i bakterija u mokraći. Analiza mokraće obično je nenormalan kad postoji upala ili kamenje u bubrezima ili mjehuru što može ponekad biti zbunjen sa upala slijepog crijeva. Dakle, nenormalan urina sugerira da postoji problem bubregu ili mjehuru, dok normalan urina je više karakteristika upala slijepog crijeva.

Abdominalna X-Ray

Trbušne x-ray može otkriti fecalith (otvrdnu i kalcificirani, veličine graška komad stolici da blokira otvaranje appendiceal) koje mogu biti uzrok upala slijepog crijeva. To je posebno istinito u djece.

Ultrazvuk

Ultrazvuk je bezbolan postupak koji koristi zvučne valove za utvrđivanje organa unutar tijela. Ultrazvuk može identificirati uvećani dodatak ili apsces. Ipak, tijekom upala slijepog crijeva, dodatak može se vidjeti u samo 50% bolesnika. Dakle, ne vidim dodatku tijekom ultrazvuk ne isključuje upala slijepog crijeva. Ultrazvuk je također korisna u žena, jer to može isključiti postojanje uvjeta koji uključuju jajnika, jajovode i maternicu da može oponašati upala slijepog crijeva.

Barijum klizma

Irigografije je x-ray testu, pri čemu tekući barija je umetnuta u debelo crijevo iz anusa da popunite debelog crijeva. Ovaj test može, povremeno, pokazuju dojam na debelo crijevo u području dodatku gdje upala iz susjednih upala nadovezuje na debelo crijevo. Irigografije također može isključiti druge crijevne probleme koji oponašaju upala slijepog crijeva, npr. Crohnova bolest.

CT

U bolesnika koji nisu trudne, CT područja dodatak je koristan u postavljanju dijagnoze apendicitisa i peri-appendiceal apscesi, kao i bez drugih bolesti unutar abdomena i zdjelice koje mogu oponašati upala slijepog crijeva.

Laparoskopija

Laparoskopija je kirurški postupak u kojem mali optički cijev sa kamerom je umetnuta u trbuh kroz mali otvor napravljen na trbušni zid. Laparoskopija omogućava izravan pogled u dodatku, kao i druge trbušne i zdjelične organe. Ako se upala slijepog crijeva se nalazi, upaljene dodatak može se ukloniti u isto vrijeme. Nedostatak laparoskopije u odnosu na ultrazvuk i CT skeniranje je da to zahtijeva opću anesteziju.

Ne postoji jedan test koji će dijagnosticirati upala slijepog crijeva sa sigurnošću. Dakle, pristup sumnjivog apendicitis može uključivati razdoblje promatranja, testovi kao što je prethodno objašnjeno, ili operacije.