Orvostudomány


Hogyan lehet az ételallergia diagnosztizált?

Diagnosztizálására ételallergia, Előfordulhat, hogy meg kell állapítania, ha a beteg amelynek szövődmény különleges élelmiszerek. Az orvos teszi ezt az értékelést segítségével részletes történetét a beteg, A beteg táplálkozási napló, vagy megszüntetése étrend. Ő megerősíti a diagnózist az objektívebb bőrpróba, vérvizsgálat, vagy élelmiszer kihívások.

Történelem: A történelem általában a legfontosabb diagnosztikai eszköz a kimutatására ételallergia. Az orvos interjúk a beteget, hogy eldöntse, ha a tények megfelelnek az élelmiszer-allergia. Az orvos kérheti a következő kérdéseket:

* Mi volt az időzítés a reakció? Volt a reakció hirtelen lépnek fel, általában egy órával étkezés után az élelmiszer?

* Vajon kezelés allergia sikeres? Például, ha a csalánkiütések ered ételallergia, antihisztaminok kell csökkentsék a.

* A reakció mindig jár egy bizonyos élelmiszer-?

* Bárki más betegednek meg? Például, ha a személy evett halat szennyezett hisztamin, mindenki, aki megette a halat kell beteg. Egy allergiás reakció, viszont, csak az a személy allergiás a hal megbetegszik.

* Mennyibe került a beteg egyen, mielőtt találkozott a reakció? Súlyossága a beteg reakciója néha kapcsolódnak összegét a gyanúsított táplálékhoz.

* Milyen volt a készült ételeket? Néhány ember lesz egy heves allergiás reakció csak a nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt halak. Az alapos főzés elpusztítja a halakat ezen allergének a hal, amely reagál, annak érdekében, hogy így lehet enni és nem allergiás reakció.

* Voltak más elfogyasztott élelmiszerekben időben, mint az étel, amely miatt az allergiás reakció? Zsíros ételek késleltethetik az emésztést és ezáltal késleltetheti a kezdete az allergiás reakció.

Diétás napló: Néha, a történelem önmagában nem tudja meghatározni a diagnózist. Ebben a helyzetben, Az orvos kérheti a beteg, hogy nyilvántartást vezet a tartalmát minden étkezés és e reakciók, amelyek összhangban vannak az allergia. A táplálkozási napló részletesen ismerteti, mint a szóbeli történelem, annak érdekében, hogy az orvos és a beteg jobban meg ha van egy állandó közötti kapcsolat az élelmiszer és az allergiás reakciók.

Eliminációs diéta: A következő lépés, hogy egyes orvosok használat megszüntetése étrend. Alapján az orvos felé, A beteg nem eszik egy élelmiszer feltehetően okozó allergia, például, tojás, és a helyettesítő más élelmiszer-, ebben az esetben, más fehérjeforrás. Ha a beteg után megszünteti az élelmiszer-, a tünetek elmúlnak, Az orvos szinte mindig lehet a diagnózis felállításához az ételallergia. Ha a beteg, majd újraindul az étel elfogyasztása (még az orvos irányítása) és a tünetek vissza, E sorozat megerősíti a diagnózist. A betegnek nem szabad folytatni az étel elfogyasztása, viszont, Ha az allergiás reakciókat súlyos, mert ez újra kihívás túl kockázatos. Ez a technika is, nem alkalmas, ha az allergiás reakciókat gyakoriak.

Ha a beteg története, étrendi napló, vagy megszüntetése étrend azt sugallja, hogy egy adott élelmiszer-allergia valószínű, Az orvos ekkor olyan vizsgálatokat, mint a bőr tesztek, vérvizsgálat, és az élelmiszer kihívás, amely objektívebben megerősíteni egy allergiás reakció az élelmiszer.

Bőrpróba: Egy karcolás-a-bőrteszt, a hígított kivonatot a gyanúsított élelmiszer kerül a bőr az alkar vagy a hát. Ez a része a bőr, akkor karcos tűvel, és figyelni duzzanat vagy bőrpír, ami jelenti a helyi allergiás reakció az élelmiszer-. A pozitív teszt azt jelzi, hogy a semmiből a beteg az IgE antitest, amely kifejezetten az élelmiszer-tesztelt a bőr hízósejtek. Skin vizsgálatok gyors, egyszerű, és viszonylag biztonságos.

Egy személy pozitív bőrteszt, hogy az élelmiszer allergén, however, nem tapasztal allergiás reakciók, hogy az élelmiszer. Az orvos a diagnózist ételallergia csak akkor, ha a beteg pozitív bőrteszt egy adott allergént, és a történelem azt javasolja, allergiás reakció ugyanazt az ételt. Néhány nagy ember alviszonts, however, különösen akkor, ha volt anafilaxiás reakciók, bőrpróba nem kell elvégezni, mert tehet egy veszélyes reakció. Bőrpróba szintén nem lehet elvégezni a betegeken kiterjedt ekcéma.

A vérvizsgálat: Azokban az esetekben, amikor bőrpróba nem végezhető el, orvos használhatja vérvizsgálatokat, mint a RAST és az ELISA. Ezek a vizsgálatok az intézkedés jelenléte az élelmiszer-specifikus IgE ellenanyagok a vérben a betegek, de többe kerül, mint a bőrpróba, és az eredmények nem állnak azonnal. Mivel a pozitív bőrpróba, pozitív vérvizsgálat, hogy a diagnózist egy adott élelmiszer-allergia csak akkor, ha a klinikai történelem kompatibilis.

Élelmiszer kihívás: A kettős-vak élelmiszer kihívás lett az arany standard objektív allergia vizsgálat. (Egyes orvosok inkább a kifejezés kettős-vak, ahelyett, kettős-vak.) Ebben a tesztben, különböző élelmiszereket, amelyek közül néhány gyanúsított okozó allergiás reakció, kerülnek az egyes átlátszatlan kapszula. Mind a beteg és az orvos is elvakult, úgy, hogy egyikük sem tudja, hogy milyen kapszulát tartalmazó gyanús allergének. (A kapszulákat készített egy másik orvosi munkavállaló.) A beteg lenyel egy kapszulát, és az orvos, majd megjegyzi, hogy az allergiás reakció lép fel. Ezt a folyamatot meg kell ismételni minden kapszula. Vagylagosan, Az élelmiszer vizsgálandó lehet rejtett más típusú élelmiszer, amelyhez a személy nem allergiás.

Az előnye, hogy az élelmiszer kihívás az, hogy ha a beteg allergiás reakció csak a gyanús élelmiszereket, és nem a többi vizsgált élelmiszerek, a diagnózis élelmiszer-allergia is megerősítették. Csakúgy, mint egy re-kihívás után az eliminációs diéta és a bőrpróba, however, valaki amelynek története a súlyos reakciók nem kell vizsgálni az élelmiszer a kihívásra, mert a veszély megvan a másik súlyos reakció. Ezen kívül, ez az eljárás drága, mert nehéz, és igényel sok időt, különösen a betegek több élelmiszer-allergia. Ezt a típusú vizsgálatot kell elvégezni a gondos orvos felügyelete. Következésképpen, kettős-vak élelmiszer kihívásokra kész ritkán. Ezek leggyakrabban végzett, however, ha az orvos viszonthogy bizonyítékot szerezzen arra, hogy megerősíti a gyanút, hogy a beteg tünetei nem a az élelmiszer-allergia. Majd, További erőfeszítésekre lehet irányítani, hogy megtalálják a valódi oka a beteg tünetei.