Orvostudomány


Mi az arthritis psoriatica?

Arthritis psoriatica egy krónikus betegség, a gyulladás a bőr (pikkelysömör) és az ízületek (arthritis). A pikkelysömör egy közös bőrt érintő betegség 2% A kaukázusi populációban az Egyesült Államokban. Jellemzője a foltos, emelt, vörös bőrterületek gyulladásos és méretezés. Psoriasis gyakran befolyásolja a tippeket a könyök és a térd, A fejbőr, a köldök, és szerte a nemi szervek területén vagy a végbélnyílás. Hozzávetőlegesen 10% A betegek, akik psoriasisban is kialakulhat olyan összefüggő gyulladás kötéseik. A betegek, akik gyulladásos ízületi gyulladás és a psoriasis diagnosztizálnak, mint amelyek az arthritis psoriatica.

A kialakuló arthritis psoriatica általában előfordul a negyedik és ötödik évtizede az élet. A hímek és a nőstények egyaránt érinti. A bőrbetegség (pikkelysömör) és az ízületi betegség (arthritis) Gyakran jelennek meg külön-külön. In fact, A bőrbetegség megelőzi az ízületi gyulladás közel 80% of patients. Viszont, az ízületi gyulladás megelőzheti a psoriasis-ig 1A betegeknts. Egyes betegeknél, a diagnózis arthritis psoriatica nehéz lehet, ha az ízületi gyulladás megelőzi pikkelysömValójában évvel. In fact, Néhány betegnél előfordult arthritis több mint 20 évvel azelőtt, pikkelysömör végül úgy tűnik,! Ezzel szemben, betegek pikkelysömörben szenved több mint 20 év előtti fejlődésének arthritis, ami a végső diagnózis arthritis psoriatica.

Arthritis psoriatica egy szisztémás reumás betegség is okozhat gyulladást a test szöveteiben távol az ízületek más, mint a bőr, mint például a szem, szív, tüdő, és a vesék. Arthritis psoriatica osztja számos funkcióval több egyéb ízületi feltételek, mint például a Bechterew-kór, reaktív artritisz (korábbi nevén Reiter-szindróma), és az ízületi gyulladás járó Crohn-betegségben és colitis ulcerosa. Mindezek a körülmények is okozhat gyulladást a gerinc és egyéb ízületek, , és a szem, bőr, száj, és a különböző szervekben. Tekintettel a hasonlóságokat és az a tendencia, hogy gyulladást okoznak a gerinc, ezek a feltételek a továbbiakban együtt: “spondyloarthropathies.”