Orvostudomány


Melyek arthritis psoriatica tünetei?

A legtöbb beteg, A pikkelysömör megelőzi az ízületi gyulladás által hónapokig vagy évekig. Az ízületi gyulladás gyakran magában foglalja a térde, boka, és az ízületek a lábon. Rendszerint, csak néhány ízület gyulladt egy időben. A gyulladt ízületek fájdalmas, duzzadt, forró, és vörös. Néha, ízületi gyulladás a kéz-vagy lábujjak okozhat duzzanatot az egész számjegyű, adva nekik megjelenésének “kolbász.” Ízületi merevség gyakori és általában rosszabb a kora reggeli. Ritkábban, arthritis psoriatica járhat több ízületet a test egy szimmetrikusan, utánozva a példáját rheumatoid arthritis. Arthritis psoriatica is gyulladást okoznak a gerinc (spondylitis) és a keresztcsont, amely fájdalmat és merevséget a deréktáji, fenék, nyak, és a hát felső. Ritkán, arthritis psoriatica magában foglalja a kis ízületek, a végén az ujjak. Egy nagyon pusztító formája az ízületi gyulladás nevezett “mutilans” okozhat gyors kárt az ízületek. Szerencsére, ez a formája az ízületi gyulladás ritka betegek arthritis psoriatica.

Psoriaticában szenvedő betegek ízületi gyulladás is kialakulhat gyulladás az inak (tendinitis) és környékén porc. Gyulladás az ín mögötti sarok okoz Achilles-íngyulladás, ami fájdalom gyaloglás és lépcsőzés. Gyulladás a mellkasfal és a porc, amely összeköti a bordák a szegycsont (szegycsont) okozhat mellkasi fájdalmat, ahogy a bordafájdalom.

Eltekintve arthritis és spondylitis, arthritis psoriatica gyulladást okozhatnak más szervekben, mint például a szem, tüdő, és aorta. Gyulladás a színes része a szem (írisz) okoz iritis, a fájdalmas állapot, ami súlyosbítja, erős fény, mint a szivárványhártya nyitja és zárja a megnyitása a tanuló. Kortikoszteroidok befecskendezése közvetlenül a szem néha szükséges, hogy csökkentse a gyulladás és megakadályozzák vakság. Gyulladás és környékén a tüdőben (pleuritis) mellkasi fájdalommal, különösen a mély légzés, valamint légszomj. Gyulladás az aorta (aortitis) okozhat az aortabillentyű szelepek, vezető szívelégtelenség és légszomj.

Akne és körömelváltozásokat gyakran látható arthritis psoriatica. Poloska és a gerincek láthatók körmök és karmok a 80% A betegek arthritis psoriatica. Érdekes módon, E jellegzetes körömelváltozások figyeltek meg csak kis hányada psoriasis betegek, akik nem arthritis. Akne már megállapította fordul elő nagyobb gyakorisággal betegek arthritis psoriatica. Valójában, egy új szindrómát írtak le, jellemző gyulladás a közös bélés (synovitis), akne és pustula a lábon vagy a tenyér, megvastagodott, gyulladt csont (hyperostosis), és csont gyulladása (csontgyulladás). Ez a tünetegyüttes ezért rendelkeznek a névadó SAPHO szindróma.