Orvostudomány


Hogyan diagnosztizálják rheumatoid arthritis?

Az első lépés a diagnózis a rheumatoid arthritis egy találkozó között, az orvos és a beteg. Az orvos véleménye a történelem, a tünetek, vizsgálja az ízületek a gyulladás és a deformitás, a bőr rheumatoid csomók, és más, a test gyulladásos. Egyes vér és röntgen vizsgálatok gyakran kapott. A diagnózis alapja a mintát a tünetek, eloszlása a gyulladt ízületek, és a vér és röntgen megállapításai. Több látogatást lehet szükség, mielőtt az orvos biztos lehet abban a diagnózis. Az orvos speciális képzést arthritis és a kapcsolódó betegségek hívják reumatológus.

Eloszlása ízületi gyulladás fontos az orvos a diagnózis felállításában. A rheumatoid arthritis, a kis ízületek a kéz, csukló, lábak, és a térd jellemzően gyulladt egy szimmetrikus elosztás (befolyásoló mindkét oldalán a test). Ha csak egy vagy két ízület gyulladt, A diagnózis a rheumatoid arthritis nehezebb. Az orvos ekkor végre más vizsgálatok kizárják ízületi gyulladás okozta fertőzés vagy a köszvény. Kimutatására reumás csomók (a fent leírt), leggyakrabban körül a könyök és az ujjak, tudja javasolni, a diagnózis.

Kóros antitestek megtalálhatók a vérben az emberek rheumatoid arthritis. Az antitest úgynevezett “rheumatoid factor” megtalálható 80% A betegek. A citrullin antitest (ként is anticitrulline antitest, anticyclic citrullinált peptid ellenanyag, és az anti-CCP) van jelen, a legtöbb ember a rheumatoid arthritis. Ez hasznos a diagnózis a rheumatoid arthritis értékelése során esetek megmagyarázhatatlan ízületi gyulladás. A teszt citrullin antitestek leghasznosabbak keresi az oka a korábban nem diagnosztizált gyulladásos ízületi gyulladás, amikor a hagyományos vérvizsgálat rheumatoid arthritis,rheumatoid faktorr, nincs jelen. A citrullin antitestek már érezte, hogy képviselje a korábbi szakaszaiban rheumatoid arthritis ez a beállítás. Egy másik antitest az úgynevezett “antinukleáris antitest” (HOME) Szintén gyakran előforduló emberek rheumatoid arthritis.

A vérvizsgálat az úgynevezett süllyedés (sed ráta) azt méri, milyen gyorsan vörösvérsejtek esik az aljára egy kémcsőben. A sed arányt használják durva intézkedés az ízületi gyulladás. A sed mértéke általában gyorsabb alatt betegség fáklyák és lassabb során elengedett. Egy másik vérvizsgálat, hogy meg kell mérni a fokát gyulladás jelen a szervezetben a C-reaktív protein. Vérvizsgálat is felfedi vérszegénység, mivel a vérszegénység gyakori a rheumatoid arthritis, különösen azért, mert a krónikus gyulladás.

A rheumatoid faktor, HOME, sed ráta, és a C-reaktív protein teszt is kóros más szisztémás autoimmun és gyulladásos állapotok. Ezért, rendellenességek e vérvizsgálat önmagukban nem elegendőek a vállalkozás diagnózis a rheumatoid arthritis.

Közös X-sugarak lehet normális, vagy csak azt mutatják, a lágy szövetek duzzanata elején a betegség. Mivel a betegség előrehaladtával, X-sugarak igazolni tudja csontos erózió jellemző a rheumatoid arthritis az ízületekben. Közös X-sugarak is hasznos lehet nyomon követése a betegség progressziója és az ízületi károsodás idővel. Csont szkennelés, a radioaktív eljárás, is fel lehet használni annak bizonyítására, a gyulladt ízületek. MRI vizsgálat is fel lehet használni annak bizonyítására, ízületi károsodás.

Az Amerikai Reumatológiai Kollégium kifejlesztett besorolására szolgáló rendszer rheumatoid arthritis, hogy elsősorban alapul az X-ray megjelenése az ízületek. Ez a rendszer segít egészségügyi szakemberek minősítette a súlyosságát a rheumatoid arthritis.

I. szakaszban

* kárt nem láttam az X-sugarak, bár jelei lehetnek a csontok elvékonyodása

Stage II

* X-ray, bizonyíték a csont ritkuló körül egy közös, vagy anélkül kis csont károsodás

* kisebb porc károsodás lehetséges

* izületmobilitás korlátozott lehet; nincs közös elváltozások figyeltek

* sorvadás a szomszédos izmok

* rendellenességek, a lágy szövetek körül közös lehetséges

Stage III

* X-ray, bizonyítékokat a porc és csont károsodást és csont elvékonyodása ízület körül

* ízületi deformitás nincs állandó merev vagy rögzítése a közös

* kiterjedt izomsorvadás

* rendellenességek, a lágy szövetek körül közös lehetséges

Stage IV

* X-ray, bizonyítékokat a porc és csont károsodást és a csontritkulás mintegy közös

* ízületi deformitás állandó rögzítése a közös (a továbbiakban ankylosis)

* kiterjedt izomsorvadás

* rendellenességek, a lágy szövetek körül közös lehetséges

Reumatológus is osztályozza a funkcionális állapotát emberek rheumatoid arthritis az alábbiak szerint:

* I. osztály: teljesen képes elvégezni a szokásos napi aktivitásáról,

* Osztály II: képes elvégezni a szokásos öngondoskodás és az ellátás, de korlátozott kívüli tevékenysége a munka (mint például a sportolás, házimunka)

* Osztály III: képes elvégezni a szokásos önálló ellátása, de korlátozott a munka és más tevékenységek

* IV osztály: korlátozott képességekkel szokásos öngondoskodás, munka, és egyéb tevékenységek

Az orvos dönthet úgy, hogy végre egy iroda nevezett eljárás arthrocentesis. Ebben az eljárásban, Steril tűt és fecskendőt használják lefolyni ízületi folyadékból ki a közös tanulmányi laboratóriumi. Elemzése Az ízületi folyadékban a laboratóriumban segíthetnek kizárni egyéb okok arthritis, mint például a fertőzés és a köszvény. Arthrocentesis is hasznos lehet az utak ízületi duzzanat és fájdalom. Alkalmanként, kortizon gyógyszerek befecskendezése a közös során arthrocentesis annak érdekében, hogy gyorsan enyhíti az ízületi gyulladás és tovább csökkenti a tüneteket.