Orvostudomány


Mi az artroszkópia?

Artroszkópia olyan műtéti eljárás, amellyel a belső szerkezetét egy közös vizsgálják a diagnózis és / vagy kezelésére egy cső-szerű vizuális eszköz, az úgynevezett arthroscope. Artroszkópiája volt népszerűsítette az 1960-as években, és ma már általánosak az egész világon. Jellemzően, ez végzi ortopéd sebész egy járóbeteg környezetben. Amikor végzett a járóbeteg-beállítás, betegek általában hazatér a beavatkozás után.

A technika az artroszkópia magában behelyezte a arthroscope, egy kis csövet, amely az optikai szálak és lencsék, keresztül apró bemetszéseket a bőrön a közös vizsgálandó. A arthroscope csatlakoztatva van a kamera és a belső tér a közös látható a televízió monitor. A méret a arthroscope változik a mérete a közös vizsgált. Például, A térd vizsgálják egy arthroscope, hogy körülbelül 5 milliméter átmérőjű. Vannak arthroscopes minél kisebb 0.5 milliméter átmérőjű, hogy vizsgálja meg a kis ízületek, mint a csukló.

Ha eljárásokat végzik túlmenően, hogy megvizsgálja a közös a arthroscope, ezt nevezik artroszkópos műtét. Van számos olyan eljárásokat, amelyek történik ez a divat. Ha egy eljárás lehet tenni arthroscopically helyett a hagyományos sebészeti eljárások, ez általában nem okoz kisebb szöveti trauma, eredmények kevesebb fájdalmat, és elősegíti a gyorsabb gyógyulás.

Milyen betegségek és állapotok az artroszkópia tekinthető?

Artroszkópiája segíthet a diagnózis és a kezelés számos noninflammatory, gyulladásos, és a fertőző fajta ízületi gyulladás, valamint különböző sérülések belül a közös.

Noninflammatory degeneratív ízületi gyulladás, tüneteivel, Látható segítségével arthroscope a kikopott és a szabálytalan porc. Nemrég, Elkülönített porckopás fiatalabb betegek, javítása szakadékokon a porc, egy “paszta” A beteg saját porcsejtek betakarított és termesztett a laboratóriumban, végezték használ arthroscope.

A gyulladásos ízületi gyulladás, mint például a rheumatoid arthritis, Egyes betegek izolált krónikus ízületi duzzanat néha javára artroszkópos megszűnik a gyulladásos izületi szövet (synovectomy). A szövet bélés a közös (synoviumában) lehet biopsziát, és mikroszkóp alatt megvizsgálják, hogy meghatározzák az oka a gyulladást, és fedezze fel fertőzések, mint például a tuberkulózis. Artroszkópiája is több információt nyújt olyan helyzetekben, amelyeket nem lehet diagnosztizálni egyszerűen leszívó (visszavonására folyadék tűvel) és elemzése az ízületi folyadékból.

Közös ízületi sérülések, melyek artroszkópia tekinthető közé porc könnyek (meniszkusz könnyek), ínszalag törzseket és könnyek, és a porc károsodásának alatt a térdkalács (térdkalács). Artroszkópiája általánosan használt értékelési térd és váll, de lehet használni, hogy megvizsgálja és állapotok kezelésére a csukló, boka, és a könyök.

Végül, laza szövetek, mint például a chipek a csont vagy a porc, vagy idegen tárgyak, mint például a növényi tövis, váló belül benyújtják a közös lehet eltávolítani artroszkópia.