Orvostudomány


Mik a fajta azbeszt rostok?

Két fő csoportját szálak, A amphiboles és krizotilszálak. Krizotil (fehér azbeszt), más néven “Szerpentin” szálak, a hosszú és göndör. A amphiboles, hosszú, egyenes szálak (beleértve a aktinolit, amozit, anthrophyllite, Krokidolitból, és tremolit) sokkal nagyobb valószínűséggel okoznak rákot a bélés a tüdő (mesothelioma) és hegesedés a bélés a tüdő (mellhártya fibrózis). Egyik csoportban sem a szálak is okozhat betegséget a tüdő, mint azbesztózis.

Kialakulásának kockázatát azbeszttel összefüggő tüdőrák között változik szálféleségek. Tanulmányok csoportok kitett betegek krizotilszálak mutatják csak mérsékelt növekedést kockázatát. Másrészt, kitettség amfibol rostokat, vagy mindkét típusú szálak növeli a tüdőrák kockázatát két szeresére. Bár a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi igazgatási (OSHA) egy szabványos munkahelyi azbesztexpozíció (0.2 szál / ml levegő), nincs vita, hogy mit jelent a biztonságos expozíciós szinteket. Míg néhány úgy gondolja, azbeszt által okozott betegségek egy “küszöb jelenség,” amely megköveteli egy bizonyos szintet az expozíciót betegség előfordulása, mások úgy vélik, nincs biztonságos szintje azbeszt.

A legtöbb épület, azbeszt nem a levegőbe. Viszont, felületeket sérült vagy zavart okozhat az azbeszt lesz belélegezhető. Nagy koncentrációban fordulnak elő a vágás után, szoros, vagy átalakítás azbeszt- tartalmazó anyagok.

Csökkentése azbesztexpozíció magában vagy eltávolítása vagy a pecsét az azbeszttartalmú anyagok. Tapasztalatlan megpróbálja azbesztmentesítéssel felszabaduló veszélyes mértékű a rostok.

Mit rost méret van valami köze az azbeszt által okozott tüdőbetegség?

Attól függően, hogy azok alakja és mérete, azbeszt rostok betéti különböző területein a tüdő. Szálak kevesebb, mint 3 mm könnyen beköltözik a tüdőszövet és a bélés körülvevő tüdő (mellhártya). Hosszú rostok, nagyobb 5 mm (1/5 hüvelyk), nem lehet teljesen lebontani utcaseprő sejtek (makrofágok) és továbbra is a tüdőszövet. Ezek az azbeszt rostok gyulladást okozhatnak. Anyagok károsítják a tüdőt, majd megjelent a sejtek a gyulladás, melyek reagálnak a külföldi azbeszt anyagot. A tartósan ilyen hosszú rostok a tüdőszövet és az ebből eredő gyulladás úgy tűnik, hogy kezdeményeznék azt a folyamatot a rák kialakulását.

Mivel a gyulladás és sérülés körüli szövetekben az azbesztszálak folytatódik, A keletkező hegesedés lehet kiterjeszteni a kis légutak, hogy a nagyobb légutak, és az apró légzsákok (alveolusok) végén a légutak. Néhány ilyen rostok tudja mozgatni a felszínre a tüdő amennyiben azok a táblák (fehér-szürke régióiban heges szövet) A szöveti bélés a tüdő (mellhártya). Súlyos esetekben azbesztózis, hegesedése mind a tüdő és a bélés szövet okozhat.