Orvostudomány


Mi okozza az ascites?

A leggyakoribb oka a hasvízkór is előrehaladott májbetegségben vagy cirrhosisban. Hozzávetőlegesen 80% Az ascites esetek gondolják, hogy mivel a cirrhosis. Bár a pontos mechanizmusa ascites fejlesztés nem teljesen ismert, a legtöbb elméletek azt sugallják, portalis hypertensio (megnövekedett nyomás a májban véráramlás) mint a fő okozója. Az alapelv hasonló ödéma kialakulásához a test más részén miatt egyenlőtlenség a nyomás közötti belüli forgalomba (magasnyomású rendszer) és azon kívül, ebben az esetben, a hasüregben (alacsony nyomású terület). A növekedés a portál vérnyomás és csökkent albumin (egy fehérje, mely a vérben szállított) lehet felelős kialakításában a nyomás gradiens és ami hasi ascites.

Egyéb tényezők, amelyek hozzájárulhatnak az ascites a só és vízvisszatartás. A keringő vérmennyiség is érzékelhető alacsony a szenzorok, a vesékben, mint a hasvízkór kialakulása is kimerítheti bizonyos mennyiségét a vérben. Ez jelzi a vese, hogy visszakerülnek több sót és vizet, hogy kompenzálják a mennyiség csökkenése.

Néhány egyéb okait ascites kapcsolatos megnövekedett nyomás gradiens a pangásos szívelégtelenség és a fejlett veseelégtelenség miatt általános megőrzési folyadék a szervezetben.

Ritka esetekben, megnövekedett nyomás a portál rendszer okozta belső és külső akadályt a portál hajó, ami portális hipertenzió nélkül cirrhosis. Példák ez lehet egy tömeges (vagy tumor) megnyomásával a portálon hajók belülről a hasüregbe vagy a vérrög képződés a portálon hajó akadályozza a normális áramlását, és egyre nagyobb a nyomás a hajó (például, A Budd-Chiari szindróma).

Van is ascites kialakulása következtében a rák, úgynevezett malignus ascites. Az ilyen típusú ascites jellemzően megnyilvánulásai előrehaladott rák a szervek a hasüregben, úgymint, vastagbélrák, hasnyálmirigyrák, gyomorrák, emlőrák, lymphoma, tüdőrák, vagy petefészekrák.

Hasnyálmirigy ascites látható a krónikus (hosszú ideje) hasnyálmirigy-gyulladás vagy hasnyálmirigy-. A leggyakoribb oka a krónikus pancreatitis megnyúlt, a túlzott alkoholfogyasztás. Hasnyálmirigy ascites is okozta heveny hasnyálmirigy-gyulladás, valamint a trauma, hogy a hasnyálmirigy.