Orvostudomány


Hogyan diagnosztizálják ascites?

A diagnózis ascites alapul fizikális vizsgálat összefüggésben a részletes anamnézis, hogy meggyőződjenek a lehetséges kiváltó okok, mivel ascites gyakran tekintik nem specifikus tünete más betegségek. Ha ascites folyadék nagyobb 500ml, nem bizonyítható, a fizikális vizsgálat a domború oldala és a folyadék-hullámok által végzett az orvos megvizsgálja a has. Kisebb mennyiségű folyadékot lehet kimutatni ultrahangos a has. Alkalmanként, ascites található egyébként egy ultrahang, vagy CT-vizsgálat történik értékelésére egyéb feltételek.

Diagnózisa alapvető feltétele(s) okozó ascites a legfontosabb része a megértést az oka(s) az a személy, hogy dolgozzon ascites. A kórtörténet nyújthat nyomokat, hogy a kiváltó ok(s) és álta-valában magában foglalja a kérdéseket korábbi diagnózisát májbetegség, vírusos hepatitis fertőzés és a kockázati tényezők, alkohollal való visszaélés, a családi kórtörténetében májbetegség, szívelégtelenség, rák története, és gyógyszerek története.

Vér munka alapvető szerepet játszanak értékelése az oka az ascites. A teljes anyagcsere központ képes észlelni mintákat a májkárosodás, funkcionális állapotát, a máj és a vese, és elektrolit szint. A teljes vérkép is hasznos, azáltal, hogy a nyomokat alapjául szolgáló feltételek. Alvadás (véralvadási) panel rendellenességek (prothrombin idő) lehet kóros, mert a májműködési zavar és a nem megfelelő termelési az alvadási fehérje.

Előfordul, hogy a lehetséges okait ascites nem lehet meghatározni története alapján, vizsgálat, és felülvizsgálata laboratóriumi adatok és képalkotó vizsgálatok. Elemzése a folyadék lehet szükség annak érdekében, hogy további diagnosztikai adatok. Ezt az eljárást nevezik paracentézis, és ez által végzett képzett orvosok. Ez magában foglalja a sterilizáló terület a has és a, az útmutató az ultrahang, a tűt a hasüregbe és visszavonására folyadék további elemzés.

Diagnosztikai célokra, egy kis (20cc, például) elég lehet a megfelelő vizsgálati. Nagyobb összeget lehet visszavonni, ha szükséges, hogy feltárja a tünetek összefüggésbe hozható a megnövekedett hasi hasvízkór, akár néhány liter (nagy mennyiségű paracentézis).

Az elemzés végzi küld az összegyűjtött folyadékot a laboratóriumba után azonnal vízelvezető. Jellemzően, számát és alkatrészek a fehérvérsejtek és a vörösvérsejtek (sejtszám), albumin szint, Gram-festés és a kultúra minden lehetséges szervezetek, amiláz szint, szőlőcukor, összfehérje, és citológia (malignus vagy rákos sejteket) elemezzük a laboratóriumban. Az eredményeket ezután elemezni kell a kezelőorvos további kiértékelés és milyen lehetséges oka ascites.