Orvostudomány


Mi a kezelés a hasvízkór?

A kezelés a hasvízkór nagymértékben függ a kiváltó ok. Például, peritonealis carcinomatosis vagy malignus ascites lehet kezelni a sebészi eltávolítását a rák és a kemoterápia, míg kezelése ascites kapcsolatos szívelégtelenség kezelésére irányul szívelégtelenség orvosi kezelése és étrendi korlátozások.

Mivel a májzsugorodás fő oka ascites, ez lesz a fő hangsúly ebben a részben.

Diéta

Irányító ascites Májcirrhosis jellemzően korlátozza étrendi nátrium-bevitel és használata vizelethajtók (vízhajtók). Korlátozása étrendi nátrium (só) bevitel kevesebb, mint 2 gramm / nap nagyon praktikus, sikeres, és széles körben javasolt olyan betegeknek, hasvízkór. A legtöbb esetben, ezt a megközelítést kell együttes használata a vizelethajtók, mint sószegény önmagában általában nem hatékony módon kezelni a hasvízkór. Konzultáció a táplálkozási szakértő annak tekintetében, hogy a napi sószegény nagyon hasznos lehet a betegek hasvízkór.

Gyógyszer

Diuretikumok növeli a víz és a só kiválasztását a vesékben. Az ajánlott vízhajtó kezelés a beállítás máj kapcsolódó ascites kombinációja spironolakton (Aldactone.) és a furoszemid (Lasix). Napi egyszeri adagja 100 milligrams of spironolactone and 40 milligrammot furoszemid a szokásos javasolt kezdő adag. Ezt lehet fokozatosan növelni szerezni a megfelelő válasz a legnagyobb dózis 400 milligrams of smilligramm spironolakton és furoszemid, mindaddig, amíg a beteg jól tolerálja a dózis növelését mellékhatások nélkül. Ha ezeket a gyógyszereket együtt a reggeli általában javasolt, hogy akadályozzák meg a gyakori vizelés éjszaka.

Terápiás paracentézis

Azoknál a betegeknél, akik nem reagálnak jól, vagy nem tudja tolerálni a fenti séma, gyakori terápiás paracentézis (A tűt gondosan helyez a hasi területen, steril körülmények között) lehet végezni, hogy távolítsa el a nagy mennyiségű folyadék. Néhány liter (-ig 4 -hoz 5 l) A folyadék lehet távolítani biztonságosan ezt az eljárást minden egyes alkalommal. A malignus ascites, ezt az eljárást is hatékonyabb, mint a vízhajtó használat.

Sebészet

További tűzálló esetekben, sebészeti beavatkozás szükséges lehet, hogy ellenőrizzék a hasvízkór. Transjugular intrahepatikus portoszisztémás söntök (TIPP) az eljárás keresztül történik a belső nyaki vénák (a főér a nyaki) helyi érzéstelenítésben egy beavatkozással radiológus. A shunt között helyezkedik el a portális vénás rendszer és a szisztémás vénás rendszer (vénák visszatérő vér vissza a szívbe), csökkentve ezáltal a portális nyomás. Ez az eljárás van fenntartva a betegek, akik minimális válasz agresszív orvosi kezelés. Bebizonyosodott, hogy csökkenti az ascites és vagy korlátozza, vagy megszünteti a használatát diuretikumok a legtöbb esetben végzett. Viszont, ez jár jelentős szövődmények, mint a hepaticus encephalopathia (zűrzavar) és akár halált is okozhat.

Több hagyományos shunt elhelyezések (peritoneovenous sönt és a szisztémás sönt portoszisztémás) már lényegében elhagyták miatt magas a szövődmények.

Májtranszplantált

Végül, májtranszplantáció a fejlett cirrhosisban lehet tekinteni a kezelés ascites miatt májelégtelenség. Májtranszplantált jár egy nagyon bonyolult és hosszú folyamat, és ez megköveteli, nagyon szoros ellenőrzés és irányítás transzplantációs szakorvos.