Orvostudomány


Anális repedések

* Anális repedések törések a végbélnyílás és anális csatorna. Lehet akut vagy krónikus.
* Anális repedések miatt elsősorban a trauma, de több nem traumás eredetű betegségek összefüggő anális repedések, ezért gyanítható, ha a repedések előfordulnak szokatlan helyen.
* Az elsődleges tünete anális Repedés fájdalom alatt és azt követően széklet. Vérzés, viszkető, és kellemetlen szagú mentesítés is előfordulhat.
* Anális repedések diagnosztizálják és értékelik szemrevételezés a végbélnyílás és anális csatorna. Endoszkópia és, ritkábban, gyomor röntgen szükséges lehet.
* Anális repedések eredetileg kezelik konzervatív hozzáadásával nagy része a széklettel, enyhíti a széklet, fogyasztása a magas rosttartalmú diéta, elkerülve “éles” vagy rosszul emésztett élelmiszerek, és hasznosítása sitz fürdők.
* Kenőcsök tartalmazó érzéstelenítők, szteroidok, nitroglicerin, és kalcium-csatorna blokkoló gyógyszerek a kezelésére anális repedések, amelyek nem gyógyulnak kevésbé konzervatív kezelés.
* Injekció botulinum toxin lehet hatékony, ha kenőcsök nem hatékony. (A kezelés költsége is jelentősen csökken, ha a toxin volt csomagolva, kisebb adagokban.)
* Műtét által oldalirányú sphincterotomy az aranystandard gyógyítására végbél repedés. Szövődmények miatt, viszont, tartják fenn, a betegek, akik nem tolerálják a nem-sebészeti kezelések, vagy akik nem sebészeti kezelések bizonyultak hatékonynak.