Orvostudomány


Mi az a Henoch-Schönlein purpura (HSP)?

Henoch-purpura Schonlein (HSP) egyfajta érgyulladás vagy vasculitis. Sok különböző körülmények jellemző vasculitis. Egyes formáinak vasculitis inkább bevonni bizonyos tulajdonság erek. HSP érinti a kis hajó nevezett kapillárisok a bőr, és gyakran a vese. HSP eredmények bőrkiütés (legjelentősebb mint a fenék mögött az alsó végtag) társuló ízületi gyulladás (arthritis) és néha görcsös fájdalom a has. Henoch-Schönlein purpura is nevezik anafilaxiás purpura.

Mi okozza a HSP?

HSP fordul elő leggyakrabban a tavaszi és gyakran következik, egy fertőzés a torokban vagy a légutak. HSP úgy tűnik, hogy képviselje szokatlan reakciója a szervezet immunrendszerét, hogy van válasz erre a fertőzésre (vagy baktérium vagy vírus). Eltekintve fertőzés, gyógyszer is kiválthatja a feltétellel,. HSP fordul elő leggyakrabban gyermekeknél, de az emberek minden korosztályt is érinti.

Mik a tünetei a HSP?

Klasszikusan, HSP okoz bőrkiütés, fájdalom a has, és az ízületi gyulladás (arthritis). Nem minden funkciója szükséges jelen a diagnózis. A kiütés a bőrelváltozások jelenik gravitációs függő területek, mint a lábak. A leggyakrabban érintett ízületek a fájdalom és a duzzanat a boka és a térd. Betegek HSP lehet láz. Gyulladás az erek a vese okozhat vér és / vagy fehérje a vizeletben. Súlyos vese szövődmények nem gyakoriak, de előfordulnak.

Tünetek rendszerint körülbelül egy hónapja. Kiújulás nem gyakori, de nem fordulnak elő.

Hogyan diagnosztizálják a HSP?

HSP általában diagnosztizálható alapul, a tipikus bőrön, közös, vese-és eredmények. Torka kultúra, vizeletvizsgálat, és a vérvizsgálat a gyulladás-és vesefunkció használják utal a diagnózis. A biopszia a bőr, és ritkábban a vesék, lehet használni annak bizonyítására, vasculitis. Speciális festési technikák (direkt immunfluoreszcenciás) A szövettani minta lehet használni a dokumentum antitest lerakódások IgA az erek az érintett szövetek.