Geneeskunde


Wat zijn de symptomen van ascites?

Er mogen geen symptomen geassocieerd met ascites vooral als het mild (meestal minder dan ongeveer 100 - 400 ml bij volwassenen). Naarmate er meer vocht ophoopt, toename van de buikomvang en de grootte worden vaak gezien. Buikpijn, ongemak, en een opgeblazen gevoel worden ook vaak gezien als ascites wordt groter. Kortademigheid kan ook gebeuren met grote ascites als gevolg van verhoogde druk op het middenrif en de migratie van de vloeistof in het middenrif waardoor pleuravocht (vocht rond de longen). Een cosmetisch ontsierende grote buik, als gevolg van ascites, is ook een gemeenschappelijke zorg van sommige pati├źnten.

Wat zijn de risicofactoren voor ascites?

De meest voorkomende oorzaak van ascites is cirrose van de lever. Veel van de risicofactoren voor het ontwikkelen van ascites en cirrose zijn vergelijkbaar. De meest voorkomende risicofactoren zijn hepatitis B, hepatitis C, en langdurige alcoholmisbruik. Andere mogelijke risicofactoren zijn gerelateerd aan de andere onderliggende aandoeningen, zoals congestief hartfalen, kwaadaardigheid, en nierziekten.

Wat is ascites?

* Ascites verwijst naar abnormale ophoping vocht in de buik (peritoneale) holte.

* De meest voorkomende oorzaak van ascites is cirrose van de lever.

* Behandeling van ascites is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Ascites is de ophoping van vocht (meestal sereuze vloeistof die is een lichtgele en een heldere vloeistof) in de buik (peritoneale) holte. De buikholte bevindt zich onder de borstholte, gescheiden door het middenrif. Ascites vloeistof kan hebben vele bronnen, zoals leverziekte, kankers, congestief hartfalen, of nierfalen.