Geneeskunde


Wat is amenorroe?

Amenorroe is de medische term voor het ontbreken van de menstruatie, hetzij op een permanent of tijdelijk. Amenorroe kan worden aangemerkt als primaire of secundaire. In het primair amenorroe, menstruaties heb nog nooit begonnen (naar leeftijd 16), overwegende dat de secundaire amenorroe is omschreven als de afwezigheid van de menstruatie gedurende drie opeenvolgende cycli of een periode van meer dan zes maanden in een vrouw die menstrueert is eerder.

De menstruele cyclus kan worden beïnvloed door tal van interne factoren zoals voorbijgaande veranderingen in de hormonale niveaus, spanning, en ziekte, alsmede externe of omgevingsfactoren. Ontbreekt een menstruatie is zelden een teken van een ernstig probleem of een onderliggende medische aandoening, amenorroe, maar van langere duur kan de aanwezigheid van een ziekte of chronische aandoening signaal.

Amenorroe

* Amenorroe verwijst naar de afwezigheid van de menstruatie; zij kunnen zowel primaire (de betekenis van een vrouw nooit ontwikkeld menstruatie) of secundaire (ontbreken van de menstruatie bij een vrouw die voorheen menstruerende).

* Genetische of aangeboren voorwaarden zijn de meest voorkomende oorzaken van primaire amenorroe.

* Amenorroe kan het gevolg zijn van aandoeningen van de eierstokken, hypofyse, of hypothalamus.

* Intensief oefenen, extreem gewichtsverlies, lichamelijke ziekte, en stress kunnen allemaal leiden tot amenorroe.

* Amenorroe is een symptoom en geen ziekte op zich, amenorroe, zodat kan worden voorkomen alleen in de mate dat de onderliggende oorzaak kan worden voorkomen.

* Onvruchtbaarheid en botverlies (osteoporose) zijn complicaties van amenorroe.

* Behandelingen kunnen bestaan uit chirurgische correctie van anatomische afwijkingen, medicatie of hormoontherapie, en behandeling van eventuele onderliggende aandoeningen die verantwoordelijk zijn voor amenorroe.

* De vooruitzichten voor amenorroe varieert naar gelang van de oorzaak van de amenorroe.