Medicament


Care sunt simptomele cu artrită psoriazică şi semne?

La majoritatea pacienţilor, psoriazis precede artrita de luni până la ani. Artrită implică frecvent genunchi, glezne, şi articulaţiilor în picioare. De obicei, doar puţine îmbinări sunt inflamate la un moment dat. Articulaţiilor inflamate devin dureroase, umflat, fierbinte, şi roşu. Uneori, inflamatii articulare la nivelul degetelor sau degetele de la picioare pot provoca umflarea întregului cifre, oferindu-le apariţia unui “cârnaţi.” rigiditate articulară este comun şi este de obicei mai rău devreme în dimineaţa. Mai puţin frecvent, artrită psoriazică poate implica mai multe articulaţii ale corpului într-un mod simetric, imitarea modelului văzut în poliartrita reumatoidă. Artrita psoriazică poate provoca, de asemenea, inflamaţie a coloanei vertebrale (spondilită) şi sacrum, provoacă dureri şi rigiditate în partea din spate scăzut, fund, gât, şi partea superioara a spatelui. În cazuri rare, artrită psoriazică implică articulatiile mici la capetele degetelor. O formă foarte distructive de artrita numite “mutilante” poate provoca deteriorarea rapidă a articulaţiilor. Din fericire, această formă de artrită este rară la pacienţii cu artrită psoriazică.

Pacientii cu artrita psoriazica se poate dezvolta, de asemenea, inflamaţie a tendoanelor (tendinită) şi în jurul cartilajului. Inflamaţie a tendonului din spatele călcâiul lui Ahile cauzele tendinită, conduce la durere cu mersul pe jos şi urcatul scărilor. Inflamaţie a peretelui toracic şi a cartilajului care leagă coaste la stern (sternului) poate determina durere în piept, aşa cum se vede în costocondrită.

În afară de artrită şi spondilită, artrită psoriazică pot provoca inflamaţii în alte organe, cum ar fi ochii, plămâni, şi aorta. Inflamaţia în partea colorata a ochiului (iris) cauzele irita, o conditie dureroasa, care poate fi agravată de lumina stralucitoare ca iris deschide şi se închide deschiderea a elevului. Corticosteroizi injectat direct în ochi sunt uneori necesare pentru a reduce inflamarea şi pentru a preveni orbirea. Inflamaţia în şi în jurul plămânilor (pleurită) provoacă dureri în piept, mai ales cu respiraţie profundă, precum şi scurtime de respiraţie. Inflamaţie a aortei (aortitis) poate cauza scurgeri de valve valvei aortice, duce la insuficienţă cardiacă şi dificultăţi de respiraţie.

Acnee şi modificările unghiilor sunt de obicei observate în artrita psoriazică. Pitting şi crestele sunt văzute în unghii şi unghiile de la picioare de 80% de pacienţii cu artrită psoriazică. Interesant, aceste modificări caracteristice unghiilor sunt observate la doar o minoritate dintre pacientii cu psoriazis care nu au artrita. Acnee a fost observat să apară în frecvenţă mai mare la pacienţii cu artrită psoriazică. De fapt,, un nou sindrom a fost descris, caracterizat prin inflamatie a mucoasei comune (sinovita), acnee şi pustule pe picioare sau palmele, îngroşarea şi inflamarea os (hyperostosis), os şi inflamaţie (osteita). Acest sindrom este dat, prin urmare, sindromul SAPHO eponim.