Medicine


Kaj je periferno žilno bolezen?

Periferno žilno bolezen (PVD) se nanaša na bolezni krvnih žil (arterije in vene) zunaj srca in možganov. Čeprav obstaja veliko vzrokov periferne žilne bolezni, Zdravniki pogosto uporabljajo izraz periferno žilno bolezen, da se sklicuje na periferno arterijsko boleznijo (periferna arterijska bolezen, PAD), pogojem, da se razvije, ko arterij, da je oskrba s krvjo notranjih organov, orožje, in noge postanejo popolnoma ali delno blokirana zaradi ateroskleroze.

Kaj je ateroskleroza?

Ateroskleroza je postopen proces, v katerem trdi snovi holesterola (plošče) se odlagajo na stenah arterij. Holesterol plošče povzroči otrditev arterijskih sten in zožitev notranje kanal (sneg) iz arterije. Ateroskleroza proces se začne zgodaj v življenju (že teens pri nekaterih ljudeh). Ko je ateroskleroza blago in žile niso bistveno zmanjšal, ateroskleroza ne povzroča simptomov. Zato mnogi odrasli ponavadi ne zavedajo, da njihove žile so postopno kopičenje holesterola plošče. Toda, ko postane ateroskleroza napredovala s staranjem, lahko povzroči kritično zožitev arterije, ki izhajajo iz ishemiji tkiva (Pomanjkanje krvi in kisika).

Arterij, ki so se zmanjšale z napredno aterosklerozo lahko povzroči bolezni v različnih organih. Na primer:, napredno ateroskleroza od koronarnih arterij (arterij, ki oskrbujejo srce mišice) lahko privede do napadov angine pektoris in srčni. Napredno ateroskleroza od karotidnih in možganskih arterijah (arterij, ki dobavljajo krvi v možgane) lahko privede do kapi in prehodni ishemični napadi (TIA). Napredno ateroskleroze v spodnjih udih lahko povzroči bolečine med hojo ali telesno vadbo (klavdikacija), pomanjkljivo celjenje ran, in / ali nogah razjede.

Kaj so zavarovanja?

Včasih, kljub prisotnosti hude zapore v arteriji, vključeno površino ne postane boleče ali ishemično zaradi prisotnosti promet zavarovanja, kar pomeni, da je določeno področje, ki jih je več kot ena arterije v obsegu, ki zamašitev eno plovilo ne povzroči hudo stopnjo ishemije. Collateral promet se lahko razvijejo skozi čas, da pomagajo zagotoviti oksidirano krvi do območja, kjer je zožena arterija. Zdravniki menijo, da redno nadzira uresničevanje lahko spodbudijo rast in razvoj promet zavarovanja in lajšanje simptomov občasno šepanje.