Medicine


Kako bolezen ateroskleroze povzroči?

Obstajata dva načina ateroskleroze povzroča bolezen; 1) ateroskleroza lahko omejujejo možnosti zožil arterij za povečanje dostavo krvi in kisika v tkiva v obdobjih povečanega povpraševanja kisika, kot so med naporom, ali 2) popolno zaporo arterije z tromba ali embolijo (tromba in embolijo so oblike krvnih strdkov; glej spodaj) povzroča nekrozo tkiva (odmiranje tkiva). Obremenitveno angino pektoris in občasno šepanje sta dva primera nezadostna dostavo krvi in kisika, da izpolnjujejo tkiva povpraševanja; ker kapi in srčni napadi so primeri smrti tkiva zaradi popolno zaporo arterije z krvnih strdkov.

Obstaja veliko podobnosti med bolezni koronarne arterije (vključuje ateroskleroza arterij v srcu) in perifernih arterij. Na primer:, bolnikov z obremenitveno angino pektoris običajno nima simptomov v mirovanju. Toda med naporom kritično zmanjšale koronarne arterije niso sposobne za povečanje krvi in kisika za doseganje večje potrebe kisika srce mišice. Pomanjkanje krvi in kisika povzroča bolečine v prsih (obremenitvena angina). Obremenitvena angina običajno mine, ko bolnik počiva. Pri bolnikih z intermitentno klavdikacija, zmanjšal arterij v spodnjih udih (na primer, zoženo arterijo v dimljah) ne more povečati krvi in kisika v tele mišice med hojo. Ti bolniki imajo bolečine v tele mišice, da bo samo izginejo po počiva.

Bolniki z nestabilno angino pektoris so se kritično zmanjšale koronarne arterije, ki ne more zagotoviti dovolj krvi in kisika v srčno mišico, tudi v mirovanju. Ti bolniki imajo bolečine v prsih v mirovanju in so v neposredno tveganje za nastanek srčnega infarkta. Bolniki s hudo okluzija arterije v nogah, se lahko razvije počitek bolečine (običajno v nogah). Ostalo bolečine predstavlja tako hude okluzija, da ni dovolj dotok krvi v nogah, tudi v mirovanju. So obstaja tveganje za nastanek razjed in gangrene stopala.

Ko so arterije, zmanjšal zaradi ateroskleroze, krvni strdek v ponavadi zmanjšal področjih, tvorijo tako imenovani tromba (množine trombov). Včasih kosov trombov prekine in potovanja v krvnem obtoku, dokler niso ujeti v ožji točke v arteriji, po katerem se ne morejo prenesti. Tromba ali kos tromba, ki potuje do druge točke, se imenuje embolijo (plevralne embolija). Trombov in embolija lahko povzroči nenadno in popolne zamašitve arterij, vodi do nekroze tkiva (odmiranje tkiva).

Na primer:, popolna zamašitev koronarne arterije, ki jih povzroča srčni napad tromba, pa popolno blokado karotidno ali možganske arterije povzroča ishemične možganske kapi. Embolija s poreklom obliko ateroskleroze pri aorta (glavne žile dali kri za telo) lahko ovirajo malih arterij v nogah, povzroča boleče in modre (cianotični) prsti, stopala razjede, in celo gangrene.