Medicine


Kakšni so zapleti periferni arterijski bolezni?

V redkih primerih, zmanjšal promet v skrajnih značilnost periferni arterijski bolezni lahko privede do odprte rane, ki se ne zacelijo, razjede, gangrene, ali druge poškodbe okončin. Ta področja, ki ne dobijo ustrezne pretok krvi, so tudi bolj dovzetni za razvoj okužb, in v skrajnih primerih, amputacijo lahko potrebna.

Kaj so drugi vzroki perifernih vaskularnih bolezni?

Številni pogoji, kot so vaskulitis (vnetje krvnih žil, , ki se pojavljajo kot prvi pogoj ali v povezavi z boleznimi vezivnega tkiva, kot so lupus) lahko poškoduje krvne žile po celem telesu. Poškodbe žil (nesreč, kot so auto nesreče ali športne poškodbe), motenj strjevanja krvi, in lahko poškodbe krvnih žil med operacijo vodi tudi ishemija tkiva.

Ishemiji tkiva se lahko pojavi tudi v odsotnosti ateroskleroze ali druge nepravilnosti arterij. En primer za stanje, v katerem krvne žile same po sebi niso poškodovani, je Raynaudov bolezni, , ki je verjel, da prihaja zaradi krčev v krvnih žilah vložena zaradi stresa, tobak za kajenje, ali hladnem okolju.

Ker je ateroskleroza na perifernih arterijah (PAD) je daleč najpogostejši vzrok periferne žilne bolezni, preostanek ta članek osredotoča na periferno arterijsko boleznijo.