Medicine


Kako je periferna arterijska bolezen?

Med fizični pregled, zdravnik lahko iščejo znake, ki kažejo na periferni arterijski bolezni, vključno s slabo ali sploh arterije impulzov v okončinah, posebne zvoke (Called hrupa) da jih je mogoče slišati v arterijah s slušalkami, spremembe krvnega tlaka v okončin v mirovanju in / ali med vadbo (Dirinčenje test), in barve kože in nohtov sprememb zaradi ishemije tkiv.

Poleg zgodovine simptome in telesne znake periferni arterijski bolezni zgoraj opisane, Zdravniki lahko uporabite slikanje testi v diagnostiki bolezni perifernih arterij. Ti testi so slikanje:

* Doppler ultrazvok – Obliki ultrazvoka (merjenje zvoka visokofrekvenčne valove, ki se odbijajo od tkiv) , ki lahko zazna in merjenje krvnega pretoka. Doppler ultrazvok se uporablja za merjenje krvnega pritiska za kolena in na gležnjih. Pri bolnikih s pomembno periferno arterijsko boleznijo v nogah, krvni tlak v gležnjih bo nižja od krvni tlak v rokah (brahialne krvni tlak). Gležnjev brahialne indeks (ABI) je število, ki izhajajo iz deljenjem gležnja krvni tlak brahialne krvnega tlaka. ABI dne .9 do 1.3 je normalno, ABI manj kot 0.9 kažejo na prisotnost periferni arterijski bolezni v arterijah v nogah, in ABI spodaj 0.5 običajno kaže na hudo arterijsko okluzija v nogah.

* Duplex UZ – je barva pomaga neinvazivne tehnike za študij arterij. Ultrazvok sonde se lahko dajo na kožo, kjer se nahaja arterije in lahko natančno zazna mestu stenoze arterije, kot tudi merjenje stopnje obstrukcije.

* Angiografija – Angiografijo je slikanje postopek za preučevanje krvnih žil, podobnih koronarne angiogram. To je najbolj natančen test za ugotavljanje lokacije(z) in resnost okluzija arterije, kot tudi naklade zavarovanje. Mala votlih plastičnih cevi (katetri) so napredne od malih punkcije kožo na dimljah (ali roko), pod x-ray navodila, na aorto in arterije. Jod kontrast “barvanje,” se nato vbrizga v žile, medtem ko se zabeleži x-ray video. Angiogram daje zdravnik sliko lokacije in resnosti zožil segmentov arterije. Ta podatek je pomemben pri pomoči zdravnika, izberite bolnikov za angioplastiko ali kirurški bypass (glej spodaj).

Ker je x-ray angiografijo je invazivna z morebitne neželene učinke (kot so poškodbe krvnih žil in reakcije barv kontrasta), da se ne uporablja za začetno diagnozo bolezni perifernih arterij. Uporablja se samo, kadar je bolnik s hudo periferno arterijsko bolezen simptomi šteje za angioplastika ali operacijo. Številnimi različnimi načini slikanja so bili uporabljeni v angiografija pregledi, vključno z x-žarki, slikanje z magnetno resonanco (MRI), in računalniška tomografija (CT) scans.

* Magnetno resonanco (MRI) angiografija uporablja magnetizem, radijskih valov, in računalnik za proizvodnjo podobe telesa struktur in ima to prednost, izogibanje x-ray izpostavljenosti sevanju.