Medicine


Angioplastika – Periferne žilne bolezni

Angioplastika je non-kirurški poseg, ki lahko razširijo zožena ali zamašena arterija. Tanko cevko (kateter) Vstavi v arterije v dimljah ali roko, in naprednih na področju zmanjševanja. Majhen balon na konici katetra se nato napolnjene do povečavo zožitev v arteriji. Ta postopek je prav tako običajno, da se širijo zmanjšal območij v koronarnih arterij, ki oskrbujejo kri v srčno mišico.

Včasih je kateter tehniko vstaviti stent (cilindrični žično mrežo cevi) v prizadeto območje arterije, da arterije odprt. V drugih primerih, trombolitična zdravila (zdravili, da raztopijo krvnih strdkov) lahko dostavijo blokiran območju preko katetra.

Angioplastika ne zahteva splošne anestezije in se lahko izvajajo interventni radiolog., Kardiolog, ali žilni kirurg. Običajno, lokalni anestetik na področju vstavljanja katetra in blago pomirjevalo, so podani. Glavni zapleti so redki angioplastiko, vendar se lahko pojavi. Ti vključujejo poškodbe arterije ali nastanek krvnega strdka, prekomerno krvavitev iz mesta vstavitve katetra, in nenadne plovila zaprtja (Blokada tretirane površine, ki se pojavljajo v 24 ur postopka).

Kljub tem tveganjem, Skupna pogostnost zapletov je nizka in koristi angioplastiko (brez splošne anestezije, brez kirurškega reza, in sposobnost, da se vrnete v običajne dejavnosti v nekaj dneh) prevladajo nad tveganjem. Ponavadi je bolnišnica za eno noč bivanja potrebne, če je angioplastika opravlja.

Angioplastika je indicirano, če ima bolnik šepanje, ki omejuje svoje aktivnosti in se ne odziva na uresničevanje, zdravil, in načina življenja ukrepi. Večina zdravniki priporočajo tudi angioplastiko, ko je bolezen zelo huda in je osrednja, lokalizirano zožitev, ki je dostopno prek katetra. Če bolnik je preveč bolan, da so operacijo in je huda ishemija (zmanjšal kisika) , ki grozi izguba uda, angioplastika lahko tudi poskus.

Nekateri primeri periferni arterijski bolezni je morda težje za zdravljenje z angioplastiko. Na primer:, blokad v več manjših arterij nog ali blokad v izredno majhnih plovila ne smejo zdraviti s to metodo.

Cryoplasty je novejša oblika angioplastiko, v kateri se uporablja zamrznitev odpreti zoženo arterijo. V tem postopku, balon na kateter je napolnjena s tekočino dušikov oksid, ki zamrzne in uničuje plakete v arterijo.