Medicine


Artritis v otroštvu (Juvenile Artritis, Juvenilni revmatoidni artritis)

Artritisa pri otrocih? Ali ni to samo starejše osebe bolezen?

Večina zdravnikov laiki in mnogi ne upošteva dejstva, da artritisa pri otrocih obstaja. Za prizadete otroke in njihove družine, izobraževanje o stanju, ki je bistvenega pomena. Veliko otrok trpi za mesece ali leta, preden se diagnoza artritis misel in ustrezno zdravljenje začelo. Ampak problem ne konča tu. Otroci z artritisom pogosto težave, ker njihovi učitelji in sošolci ne razumejo, da lahko otroci razvijajo artritis. Nimajo pojma, kaj pričakovati od otroka z artritisom ali o naravi bolezni. Kot rezultat, ko je otrok končno diagnosticirali artritis, Družina se lahko samo povedal, da jih v invalidskem vozičku, ker “ni mogoče ničesar storiti.” To je popolnoma narobe!

Kako pogosta je artritisa pri otrocih?

Artritis prizadene približno enega otroka v vsakem 1,000 v določenem letu. Na srečo, večini teh primerov blagi. Vendar pa, približno enega otroka v vsakem 10,000 bodo imeli več resnega artritisa, ki ne samo oditi. Veliko otrok ima, kar se imenuje akutna vnetna bolezen artritisa po virusne ali bakterijske okužbe. To artritis je pogosto zelo hudo za kratko obdobje, ampak ponavadi mine v nekaj tednih ali mesecih. Juvenilni revmatoidni artritis (JRA) je najbolj pogosta oblika artritisa, ki traja več mesecev ali let naenkrat. Juvenilni revmatoidni artritis je tudi zdaj imenuje juvenilnim artritisom ali juvenilni artritis neznanega vzroka (juvenilni idiopatski artritis).

Kateri so znaki, simptomi, in zdravljenje različnih oblik juvenilni revmatoidni artritis?

Obstajajo tri glavne oblike juvenilni revmatoidni artritis (JRA), ki so razvrščene po tem, kako so začeli. Ti obrazci so pauciarticular (manj kot štiri prizadetih sklepov), poliartikularnim (štiri ali več prizadetih sklepov), in sistemsko nastopom (vnetje sklepov z visoko vročino in izpuščaj).