Medicine


Sistemska nastopom juvenilni revmatoidni artritis

Pogosto najtežja oblika juvenilni revmatoidni artritis je sistemska nastopom JRA, znan tudi kot Still bolezen. Ta oblika juvenilni revmatoidni artritis začne z visoko vročino in izpuščaj. Zelo pomembno je, v tem okviru zagotoviti bolnik res je sistemsko nastopom juvenilni revmatoidni artritis in ne drugo stanje, , kot je okužba. Ena izmed najpomembnejših ugotovitev je, da vročina mine vsaj del vsak dan v nekoga z juvenilnim sistemsko nastopom revmatoidnim artritisom. Ponavadi je visoka vročina enkrat ali dvakrat na dan. Na tiste čase, otrok izgleda zelo bolan in ne želi dotakniti, ampak ko vročina gre dol, da spet normalno, so videti in se bolje počutite. Včasih gre popolnoma stran in se nikoli ne pride nazaj. Drugi časi, vročice in izpuščaji izginejo, ampak artritis napreduje v daljšem časovnem obdobju in je lahko zelo huda. Ta oblika juvenilni revmatoidni artritis lahko vključujejo notranjih organov in le redko je “življenjsko nevarne” bolezni.

Zdravljenja za sistemsko nastopom JRA nesteroidna protivnetna zdravila so (Nesteroidnih protivnetnih zdravil, kot sta ibuprofen in naproksen), hidroksiklorokin (Plaquenil), kortizon zdravil (kot sta prednizon in prednizolon), metotreksatom, in za odporne bolezni, anakinre (Kineret). Nekatere raziskave so pokazale, da lahko talidomid učinkovito zdravljenje za otroke s sistemsko nastopom JRA.

Katere so nekatere druge oblike artritisa, ki lahko vplivajo na otroke?

Obstaja tudi več drugih oblik artritisa, ki lahko vplivajo na otroke in mladostnike, ki jih je mogoče obravnavati ločeno od juvenilni revmatoidni artritis. Zanimivo, teh najbolj pogosto prizadenejo starejše otroke (večja od 8 leta starosti) in najstniki, medtem ko tipična juvenilni revmatoidni artritis najpogosteje prizadene majhne otroke. Eden od teh je najstnik, ki je za revmatoidni faktor pozitiven artritis z udeležbo malih sklepov na rokah in nogah. Revmatoidni faktor je najti v krvi test, ki je prisotna pri večini odraslih z revmatoidnim artritisom, vendar ga ni v večini otrok z JRA. Prisoten je v tej skupini, ker so to ponavadi najstniki, ki so odrasle tipa revmatoidnim artritisom zgodaj. Ker je zgodaj, to je zelo zaskrbljujoče skupine, in ti otroci potrebujejo, da se agresivno zdravili. Pogosto bodo morali vseživljenjskega artritis.

Druga oblika artritisa, ki je v tej “starejše” Skupina je spondyloarthropathy. To je družina bolezni, pri katerih artritis je enak, ampak s tem povezane težave so zelo različni. Tipično ugotovitve spondyloarthropathy so zgodnje vključevanje v kolkih in drugih velikih sklepov. Poleg tega, teh oblik artritisa ponavadi asimetrične (eni strani telesa je huje prizadeti kot druge). Glavna ugotovitev je, da ti otroci nimajo le vnetje sklepov, ampak imajo tudi vnetje na mestih, kjer tkiva pripisujeta kosti, kot so kite in vezi. Pogosto imajo gleženj ali pete bolečine zaradi vnetja kit vstavite v nogo. V nekaterih primerih blage, kite vnetje pojavi brez očitnega otekli sklepi.

Pomembno je priznati spondyloarthropathies drugače kot juvenilni revmatoidni artritis, ker optimalno zdravljenje, spremljanje, in rezultat je verjetno drugačno. Poleg tega, eno je treba skrbno preveriti, ali drugih bolezni, ki jih je mogoče povezati z spondyloarthropathies. Ti vključujejo vnetne črevesne bolezni, psoriazo, reaktivni artritis, bolezen, Behcetova bolezen je sindrom. Najbolj zaskrbljujoče otrok s spondyloarthropathies so HLA B27 pozitiven fantje. Ti so ogroženi za razvoj ankilozirajoči spondilitis. Vendar pa, večina otrok s spondyloarthropathies zdi, da to razumno. Na splošno, za otroke, ki so HLA B27 negativen in nimajo s tem povezanih pogojih, artritis je bolj verjetno, kot JRA, da pridejo in gredo večkrat v obdobju let, vendar je manj verjetno, da bo zelo hudo ali uničujoči. Na žalost, moramo priznati le otroke s spondyloarthropathies kot “različnih” od sredine leta 1970, tako da ni dobro dolgoročno spremljanje podatkov je na voljo še.