Medicine


Kaj je osteoartroza?

Osteoartroza je vrsta artritisa, ki je nastalo zaradi izgube okvare in morebitni hrustanca enega ali več sklepov. Hrustanec je protein snov, ki služi kot “blazine” med kosti sklepov. Osteoartroza je znana tudi kot degenerativne artritisom. Med več kot 100 različnih vrst artritisa pogoji, osteoartritis je najpogostejša, prizadelo več 20 milijonov ljudi v Združenih državah Amerike. Osteoartroza je pogosta kot smo starosti. Pred starosti 45, osteoartritisom je pogosta pri moških. Po 55 leta starosti, se pojavlja pogosteje pri ženskah. V Združenih državah, vse dirke zdi enako vpliva. Večjo pojavnost osteoartritis obstaja v japonskega prebivalstva, medtem ko iz Južne Afrike temnopoltih, Indijci East, Kitajski in Južni imajo nižjo stopnjo.

Osteoartroza najpogosteje prizadene roke, noge, hrbtenice, in velikih nosilnih sklepov, kot kolkov in kolen. Večina primerov osteoartritisa nimajo znanega vzroka in so označene kot primarna artroza. Ko je vzrok za osteoartritis je znan, stanje se imenuje sekundarni osteoartritis. Osteoartroza je včasih skrajšan OA.

Osteoartritis
* Osteoartroza je vnetje sklepov, ki jih povzroči degeneracijo hrustanca.
* Osteoartroza je lahko posledica staranja, dednost, in škode zaradi poškodbe ali bolezni.
* Najpogostejši simptom osteoartritis je bolečina v prizadetih skupno(z) Po ponavljajoči se uporabi.
* Ni krvni test za ugotavljanje osteoartritisa.
* Cilj zdravljenja pri osteoartritisu je zmanjšanje bolečine in vnetja, medtem ko izboljšanje in vzdrževanje skupne funkcije.