Medicine


Kaj povzroča osteoartrozo?

Primarna artroza je večinoma povezanih s staranjem. S staranjem, vsebnost vode hrustanca povečuje, in beljakovin ličila hrustanca degenerates. Sčasoma, hrustanec začne sprevrgli jih luščenja ali so majhne razpoke. V napredovalih primerih, obstaja skupna izguba blazine hrustanca med kosti sklepov. Ponavljajoče uporabo nosili sklepov v preteklih letih lahko draži in povzročijo vnetje hrustanca, povzroča bolečine in otekline. Izguba hrustanca blazine povzroča trenja med kostmi, vodi do bolečine in omejitev skupne mobilnosti. Vnetje hrustanca lahko tudi spodbujati nove outgrowths kosti (Spurs, imenovana tudi osteophytes) za oblikovanje okrog spojev. Osteoartroza se lahko občasno razvije v več članov iste družine, kar pomeni, dedno (genetske) podlaga za to stanje.
Normalna in Artritična Joints Illustration – Osteoartritis

Sekundarni osteoartritis povzroča druge bolezni ali stanja. Pogoji, ki lahko vodi do sekundarnih osteoartritis so debelost, ponavljajoče se poškodbe ali kirurški poseg na skupnih struktur, nenormalno spoji ob rojstvu (prirojenih nepravilnosti), protin, diabetes, in druge motnje hormonov.

Debelost povzroča osteoartritis s povečanjem mehanske obremenitve hrustanec. Dejansko, poleg staranja, debelost je najmočnejši dejavnik tveganja za osteoartritisa kolen. Zgodnji razvoj osteoartritisa kolena med teža dvigala je verjel, da je delno zaradi svoje visoke telesne mase. Ponavljajoče travme skupno tkiva (vezi, kosti, in hrustanec) je verjel, da pripeljejo do zgodnje osteoartritisa kolen v nogometaše. Zanimivo, študije niso našli večje tveganje za osteoartritis na dolge razdalje tekačev.

Crystal vloge v hrustanec lahko povzroči degeneracijo hrustanca in osteoartritis. Kristalov sečne kisline povzroči artritisa pri protinu, medtem ko kristali pirofosfat kalcija povzroči artritisa pri pseudogout.

Nekateri ljudje se rodijo z nenormalno oblikovanim spoji (prirojenih nepravilnosti) ki so občutljivi na obrabo, vzrok za predčasno propadanje in izguba sklepnega hrustanca. Osteoartritisa kolčnih sklepov je običajno povezana s strukturnimi anomalije teh sklepov, ki je bil prisoten od rojstva.

Hormonski motnje, kot so diabetes in bolezni rastnega hormona, so povezani tudi z zgodnjo obrabo hrustanca in srednjih osteoartritis.