Medicine


Kaj je zdravljenje osteoartroze?

Poleg zmanjševanje telesne teže in preprečevanju dejavnosti, ki povzroča pretirane napetosti na sklepnega hrustanca, ni posebnega zdravljenja, da ustavijo propadanje hrustanca ali za popravilo poškodovanih hrustanca v osteoartritisu. Cilj zdravljenja pri osteoartritisu je zmanjšanje bolečine in vnetja, medtem ko izboljšanje in vzdrževanje skupne funkcije. Nekateri bolniki z osteoartrozo so minimalno ali brez bolečin in morda ne potrebujejo zdravljenja. Drugi lahko koristi od konzervativnih ukrepov, kot počitek, uresničevanje, prehrane nadzor z zmanjšanje telesne teže, fizikalne in delovne terapije, in mehanske naprave za podporo. Ti ukrepi so zlasti pomembno pri velikih, nosilnih sklepov gre za, kot bokov ali kolen. Dejansko, celo lahko skromno zmanjšanje telesne teže, pomaga zmanjšati simptome osteoartritisa velikih sklepov, kot so kolena in boke. Zdravila se uporabijo za dopolnitev fizičnega Zgoraj opisani ukrepi. Medication se lahko lokalno uporablja, jemlje oralno, ali vbrizga v sklepih za zmanjšanje vnetje sklepov in bolečine. Ko konzervativno ukrepi ne za nadzor bolečine in izboljšati skupno funkcijo, operacija se lahko šteje.

Počitek bolečine v sklepih zmanjšuje stres o sklepih in lajša bolečine in otekline. Bolniki so morali preprosto zmanjšati intenzivnost in / ali pogostost dejavnosti, ki stalno povzročajo bolečine.

Vaja običajno ne poslabša osteoartritis, če se opravijo na ravni, ki ne povzročajo bolečine. Vaja je v pomoč pri osteoartritisu na več načinov. Prvi, krepi mišično podporo okoli sklepov. Prav tako preprečuje sklepov iz “zmrzovanje” in izboljšuje in ohranja gibljivost sklepov. Končno, Pomaga pri zmanjševanju teže in spodbuja vzdržljivost. Uporaba lokalnih toplote pred in hladno pakiranjih po telovadbi lahko pomaga blažiti bolečino in vnetje. Plavanje je še posebej primeren za bolnike z osteoartrozo, saj omogoča pacienti uveljavljajo z minimalnim stres vpliva na sklepe. Druga priljubljena vaje vključujejo hojo, nepremičnih kolesarjenje, in majhna teža usposabljanja.

Fizioterapevtov lahko zagotovijo naprave za podporo, kot opornice, palice, walkers, in oporniki. Te naprave so lahko v pomoč pri zmanjševanju stresa na sklepih. Poklicni terapevti lahko ocenili potrebe dnevnih aktivnosti in predlagajo dodatne naprave, ki lahko pomaga ljudem na delovnem mestu ali doma. Finger opornice lahko podpirajo posamezne sklepe prstov. Parafinski vosek seske, topla voda vpije, in lahko nočna bombažne rokavice pomaga olajšati simptome strani. Spine simptomi lahko izboljša z vratu ovratnik, ledvene korzet, ali podjetje, vzmetnice, odvisno od tega, katera področja so vključene.

V mnogih bolnikih z osteoartrozo, blage blažitev bolečin, kot so aspirin in paracetamol (Tylenol) lahko zadošča zdravljenje. Študije so pokazale, da lahko paracetamol, navedenih v ustreznih odmerkih pogosto enako učinkovit kot recept protivnetna zdravila pri lajšanju bolečin v osteoartritisa kolen. Ker je paracetamol ima manj stranske učinke na prebavila kot nesteroidna protivnetna zdravila, zlasti med starejšimi ljudmi, paracetamol je na splošno prednost začetnega zdravila dajati bolnikom z osteoartritisom. Zdravila za sprostitev mišic v krč bi bilo treba tudi začasno. Za lajšanje bolečin kreme nanese na kožo nad sklepi lahko zagotovi lajšanje manjših bolečin artritisa. Primeri vključujejo kapsaicin (ArthriCare, Zostrix), salycin (Aspercreme), metil-salicilat (Ben-Gay, Icy Hot), in mentol (Flexall).

New zdravljenja vključujejo protivnetno losjon, diklofenak (Voltaren Gel) in diklofenak obliž (Flector Patch), , ki se uporabljajo za lajšanje bolečin osteoartritisa.

Nesteroidna protivnetna zdravila (Nesteroidnih protivnetnih zdravil) so zdravila, ki se uporablja za zmanjšanje bolečine in vnetja v sklepih. Primeri nesteroidnih protivnetnih zdravil so aspirin (Ecotrin), ibuprofen (Motrin), nabumetone (Relafen.), in naproksen (Naprosyn). Včasih je možno uporabiti nesteroidna protivnetna zdravila za nekaj časa in jih nato prekiniti za obdobje deluje brez ponavljajočih se simptomov, čimer se zmanjšuje stranski učinek tveganj.

Najpogostejši neželeni učinki nesteroidnih protivnetnih zdravil, vključujejo gastrointestinalne stiski, kot so razdražen želodec, krči driska, razjede, in celo krvavitev. Tveganje teh in drugih neželenih učinkov poveča pri starejših. Novejša NSAIDs ti zaviralci COX-2 so bili načrtovani, ki imajo manj vpliva na želodec in črevesje. Ker osteoartritisom simptomi se razlikujejo in se lahko občasno, teh zdravil se lahko izda le, če se pojavijo bolečine v sklepih ali pred dejavnostmi, ki so tradicionalno vložena simptomov.

Nekatere študije, vendar ne vse, so predlagali, da alternativno zdravljenje s prehranskimi dopolnili glukozamin in hondroitin lahko lajšanje simptomov bolečine in togost, za nekatere ljudi z osteoartritisom. Ti dodatki so na voljo v lekarnah in zdravstvenih živilskih trgovin brez recepta, čeprav ni gotovosti glede čistosti, proizvodov ali odmerek aktivne sestavine, ker jih ne spremlja ZDA. FDA. Nacionalni zdravstveni inštitut proučuje glukozamin in hondroitin pri zdravljenju osteoartritisa. Njihove začetne raziskave pokazali le manjše koristi pri lajšanju bolečin, za tiste s težko motnjo v osteoartritis. Nadaljnje raziskave, Upati je,, bo pojasnila veliko vprašanj glede odmerjanja, varnost, in učinkovitosti teh izdelkov za osteoartritis. Bolniki, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi bodite previdni pri čemer kondroitin, ker lahko poveča redčenje krvi in povzroči čezmerne krvavitve. Ribje olje dopolnila so dokazali, da so nekatere protivnetne lastnosti, in povečanje prehranske ribe sesalni in / ali ob ribje olje kapsule (omega-3 kapsule) lahko včasih zmanjša vnetje artritis.

Medtem ko je ustno kortizon na splošno ne uporablja pri zdravljenju osteoartritisa, ko injicira neposredno v vneto sklepov, lahko hitro zmanjšuje bolečino in ponovno vzpostavitev delovanja. Ker lahko ponavljajoče injekcije kortizon škodljivi za tkiva in kosti, so rezervirane za bolnike z bolj izrazito simptomi.

Za trdovratne bolečine hude osteoartritisa kolena, ki se ne odziva na zmanjšanje telesne teže, uresničevanje, ali zdravila, niz injekcije hialuronske kisline (Synvisc, Hyalgan) lahko v skupni včasih koristno, še posebej, če se operacija ne obravnava. Ti izdelki se zdi, da delo, ki ga začasno ponovno debeline skupnega tekočine, omogoča boljše skupno mazanje in vpliv sposobnosti, in morda jih neposredno zadevajo bolečine receptorje.

Kirurški poseg je ponavadi rezervirana za bolnike z osteoartrozo, ki je še posebej hudo in se ne odzivajo na konzervativno zdravljenje. Artroskopijo, zgoraj navedenimi, lahko koristno, če se pojavi sum hrustanca solze. Osteotomy je postopek, s kostmi, odstranjevanje, ki lahko pomagajo uskladiti nekatere deformacijo pri izbranih bolnikih, ponavadi tiste, ki imajo bolezni kolena. V nekaterih primerih, hudo so degenerirani sklepih najbolje zdraviti z fuzije (arthrodesis) ali zamenjava z umetno skupno (artroplastika). Kolka in skupno zamenjav kolena se zdaj običajno izvajajo v Skupnosti bolnišnicah po ZDA. Te lahko prinese dramatične lajšanje bolečin in izboljšano funkcijo.