Medicine


Kaj je protin? Kaj je hiperurikemijo?

Protin je bolezen, ki nastane zaradi preobremenitve sečne kisline v telesu. Ta preobremenitev sečne kisline vodi do nastanka drobnih kristalov uratnih tem deponiranju v tkivih telesa, zlasti spojev. Ko se kristali v sklepih, povzroča ponavljajoče napade vnetje sklepov (artritis). Protin se šteje kronična in progresivna bolezen. Kronični protin lahko privede tudi do vloge trde kepe sečne kisline v tkivih, še posebej v in okoli sklepov in lahko povzroči skupno uničevanje, zmanjšano delovanje ledvic, in ledvični kamni (ledvični kamni).

Protina je edinstven razliko, da so eden od najpogosteje zabeleženih bolezni zdravniško skozi zgodovino. To je pogosto povezana z podedovane nepravilnosti pri sposobnosti telesa, da proces sečne kisline. Sečne kisline, je razdelitev produkt purinov, ki so del številnih živil jemo. Nepravilnosti pri ravnanju sečne kisline lahko povzroči napade boleče artritisa (napad protina), ledvičnih kamnov, in blokado ledvic za filtriranje tubulov z kristalov sečne kisline, ki vodi do odpovedi ledvic. Po drugi strani pa, nekateri ljudje lahko razvije le zvišan krvni sečne kisline (hiperurikemijo) brez znaki protina, , kot so artritis ali težave z ledvicami. Stanje zvišane ravni sečne kisline v krvi, brez simptomov se omenja kot asimptomatski hiperurikemijo. Asimptomatska hiperurikemijo se šteje predhodnik države k razvoju protina. Izraz se nanaša protina bolezen, ki jo povzroča preobremenitev sečne kisline v telesu, kar boleče arthritic napadov in depoziti kose kristalov sečne kisline v telesnih tkivih.

Uričnega artritisa je navadno zelo boleč napad s hitrim nastopom skupnih vnetje. Vnetje sklepov oborimo z depoziti kristalov sečne kisline v skupni tekočine (sklepna tekočina) in skupnih obloge (sinovijska obloge). Intenzivno vnetje sklepov se pojavi kot imunski sistem reagira, povzroča belih krvnih celic, da Obuzimati kristalov sečne kisline in kemičnih prenašalcev vnetja, ki se sprosti, ki vodijo do bolečin, toplote, in rdečina na skupno tkiv. Kot protin napreduje, napadi uričnega artritisa navadno pojavijo pogosteje in pogosto v dodatnih sklepov.

Kdo je prizadela protina?

Približno 5 milijonov ljudi v Združenih državah trpijo zaradi protina. (Ali ste vedeli, da je nihče drug kot Benjamin Franklin je strašno boleča uričnim artritisom?) Protin je devetkrat pogostejša pri moških kot pri ženskah. To pretežno napadi moških po puberteti, z najvišjo starost 75. Pri ženskah, protin napadi se običajno pojavijo po menopavzi.

Medtem ko lahko zvišana raven sečne kisline v krvi kažejo povečano tveganje za protina, razmerje med hiperurikemijo in protinom ni jasno. Mnogi bolniki s hiperurikemijo ne razvijajo protina (asimptomatsko hiperurikemijo), medtem ko nekateri bolniki s ponavljajočimi se napadi protina imajo normalen ali nizek krvni ravni sečne kisline. Dejansko, krvi, raven sečne kisline pogosto znižuje v akutni napad protina. Med moške populacije v Združenih državah Amerike, približno 10% so hiperurikemijo. Vendar pa, samo majhen del tistih, s hiperurikemijo bodo dejansko razvijajo protina.