Medicine


Kaj so protin vzrokov in dejavnikov tveganja?

Poleg podedovanih nepravilnosti pri ravnanju sečne kisline, druge dejavnike tveganja za razvoj protina so debelost, prekomerno povečanje telesne mase (zlasti na mlade), zmerne do težke uživanje alkohola, visok krvni tlak, in nenormalno delovanje ledvic. Nekatere droge, kot so tiazidni diuretiki (hidroklorotiazida [Dyazide]), majhne odmerke aspirina, niacin, ciklosporin, tuberkulozo zdravil (pyrazinamide in ethambutol), in drugi lahko povzroči tudi zvišane ravni sečne kisline v krvi in povzroči protin. Poleg tega, nekatere bolezni, vodijo k pretirani proizvodnji sečne kisline v telesu. Primeri teh bolezni vključujejo levkemij, limfomov, hemoglobin in motnje.

Zanimivo, ena študija pokazala povečano prevlado nenormalno nizke ravni hormona ščitnice (hipotiroidizem) pri bolnikih s protinom.

Pri bolnikih s tveganjem za nastanek protina, določenimi pogoji lahko oborino akutnih napadov protina. Ti pogoji vključujejo dehidracijo, škode na skupno, zvišana telesna temperatura, prekomerno uživanje, težka pitje alkohola, in nedavno operacijo. Protin napade, ki jih sprožijo nedavno operacijo, so verjetno povezani s spremembami v telesu, ravnotežje tekočin kot so bolniki začasno prekine normalno ustno zaužite tekočine v pripravah in po njihovo delovanje.