Medicine


Kaj so protina simptomi in znaki?

Majhne skupne na dnu palca je najpogostejši mesto akutni napad protina artritisa. Akutni napad uričnega artritisa na dnu palca je medicinsko besedilu podagra. Ostalih sklepih, ki se pogosto prizadetimi gležnjev, kolena, zapestji, prsti, in komolci. Akutna protina napadi so značilna hitra pojava bolečine v prizadetih skupno sledi toplino, otekanje, rdeče barve, in označene nežnost. Občutljivost se lahko intenzivno, tako da tudi odejo dotika kože nad prizadetega sklepa je lahko neznosna. Bolniki lahko razvijejo povišana telesna temperatura z akutnim napadom protina. Ti boleči napadi običajno izginejo v nekaj urah ali dneh, z ali brez zdravil. V redkih primerih, napad lahko traja več tednov. Večina bolnikov s protinom izkušnje bomo ponovili napadi artritisa v preteklih letih.

Kristalov sečne kisline lahko polog v drobnih, napolnjeni s tekočino vrečk (bursae) okoli sklepov. Ti uratnih kristalov lahko spodbujajo vnetje v bursae, vodi do bolečine in otekline okrog sklepov (stanje imenujemo burzitis). V redkih primerih, protina vodi k bolj kronični tip vnetja sklepov, ki posnema revmatoidnim artritisom.

Pri kronični (tophaceous) protin, nodularne mase kristalov sečne kisline (tophi) depozit na različnih področjih mehkih tkiv telesa. Čeprav so najpogosteje v obliki trdih vozličkov okoli prstov, na konicah kolena, v ušesih, in okrog palca, tophi gomoljev se lahko pojavijo kjerkoli v telesu. Ti so poročali o nepričakovanih področjih, kot so v glasilk ali (redko) tudi okoli hrbtenjače. Ko tophi pojavljajo v tkivih, protin pogoj je menil, da predstavlja veliko preobremenitev sečne kisline v telesu.