Medicine


Kaj je zdravljenje protina?

Obstajata dve ključni koncepti, bistvenega pomena za zdravljenje protina. Prvi, je izredno pomembno, da se ustavi akutno vnetje sklepov, ki jih uričnim artritisom. Drugo, je treba obravnavati dolgoročno upravljanje bolezni, da bi preprečili prihodnje napade uričnega artritisa in psihiater uričnega tophi vloge kristalov v tkivih.

Zdravljenje akutnega napada uričnega artritisa vključuje ukrepe in zdravila, ki zmanjšujejo vnetje. Preprečevanje prihodnjih akutne napade protina je enako pomembna kot zdravljenju akutnega artritisa. Preprečevanje akutne putike vključuje ohranjanje ustreznih zaužite tekočine, hujšanje, spremembe prehrane, zmanjšanje porabe alkohola, in zdravila za zniževanje ravni sečne kisline v krvi (zmanjšanje hiperurikemijo).

Ohranjanje ustreznega vnosa tekočine pomaga pri preprečevanju akutnih napadov protina. Ustrezen vnos tekočine tudi zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov pri bolnikih s protinom. Alkohol je znano, da ima diuretikom učinke, ki lahko prispevajo k dehidracijo in oborino akutne napade protina. Alkohol lahko vpliva tudi na presnovo sečne kisline povzroči hiperurikemijo. Zato, alkohol ima dva glavna učinke, ki poslabšajo protin z oviranjem (upočasnitev) izločanje sečne kisline iz ledvic, pa tudi povzročajo dehidracijo, oba, ki prispevajo k pojavu kristalov sečne kisline v sklepih.

Protina prehrana

Spremembe v prehrani lahko pomagajo zmanjšati sečne kisline v krvi. Ker so purinskih kemikalije pretvori v telesu v sečne kisline, purinskih bogato hrano se preprečijo. Primeri hrane, bogate z purinov vključujejo školjk in orgle mesa, kot so jetra, možgani, ledvice, in priželjca. Raziskovalci so poročali, na splošno, da se je poraba mesa, morskih sadežev povečuje tveganje za napade protina, medtem ko poraba mleka in mlečnih izdelkov je zdelo, da se zmanjša tveganje. Vnos beljakovin in purinov, bogatih zelenjave ni bilo povezano s povečanim tveganjem za protina. Skupaj uživanje alkohola je močno povezana s povečanim tveganjem za protina (piva in pijač so še posebej pomembna dejavnika). Fruktoze iz koruzni sirup v brezalkoholnih pijačah se povečuje tudi tveganje protina.

Zmanjšanje teže lahko pomaga pri zniževanju tveganja ponavljajočih napadov protina. To je najlažje doseči z zmanjšanjem prehranskih maščob in kalorij, skupaj z redno aerobno program vadbe.