Medicine


Kakšni so simptomi in znaki lymske borelioze?

Lyme bolezen prizadene različne dele telesa v različnih stopnjah med njenim potekom. Mestu, kjer označite ugrizi telo, kjer bakterije vstopijo skozi kožo. Kot širjenje bakterij v koži oddaljena od začetne ugriza klopov, povzroča okužba širi rdečkast izpuščaj, ki je pogosto povezana z “gripi podobni” simptomi. Kasneje, to lahko povzroči nepravilnosti v sklepih, srce, in živčni sistem.

Lyme bolezen medicinsko opisana v treh fazah, kot: (1) zgodnje lokalizirane bolezni z vnetjem kože; (2) zgodnjem razširjeni bolezni srca in živčnega sistema udeležbe, vključno pareze in meningitis; in (3) pozno bolezni featuring motoričnih in senzoričnih poškodbe živčevja in vnetje možganov, kot tudi artritis.

V zgodnji fazi bolezni, v nekaj dneh do tednih klopa, kožo okoli ugriza razvija širi krog unraised rdečina. Obstajajo lahko kolobarju svetlejše pordelost in osrednjem območju obračuna, ki vodijo do “bull's oči” videz. Ta klasični začetno izpuščaj, se imenuje “erythema migrans” (prej imenovana migrans chronicum eritem). Bolniki se pogosto ne more spomniti klopa (klopi je lahko tako majhna, kot obdobja v tem odstavku). Prav tako, ne smejo imeti identifikacijske izpuščaj na signal zdravnika. Več kot četrtina bolnikov, nikoli niti pojavi izpuščaj. Rdečina na koži pogosto spremlja splošne utrujenosti, bolečine v mišicah in togost, swollen lymph nodes (“otekle bezgavke”), in glavobol, podobne simptome okužbe z virusom.

Rdečina izzveni, brez zdravljenja, v približno mesecu. Tednov ali mesecev po začetnem pordelost kože bakterij in njihovih učinkov razširila po celem telesu. Nato, bolezni v sklepih, srce, in živčni sistem lahko pojavijo.

Poznejših fazah lymske borelioze lahko vpliva na srce, , ki povzroča vnetje srčne mišice. To lahko povzroči nenormalno srčnega ritma in srčno popuščanje. Živčni sistem, se lahko razvije obraznih mišic paralizo (Bellova paraliza), nenormalen občutek zaradi bolezni perifernih živcev (periferna nevropatija), meningitis, in zmedo. Artritis, ali vnetje v sklepih, začne z oteklino, togost, in bolečina. Običajno, le enega ali nekaj sklepov postane prizadeta, Najpogosteje kolena. Artritis lymske borelioze lahko videti kot mnoge druge vrste vnetne artritisa in lahko postanejo kronične.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da anksioznost in depresija se pojavijo s povečano stopnjo pri ljudeh z lymske borelioze. To je še en pomemben vidik vrednotenja in upravljanja tega pogoja.