Medicine


Kaj je psoriatični artritis?

Psoriatični artritis je kronična bolezen je značilno vnetje kože (psoriazo) in sklepov (artritis). Luskavica je skupno stanje kože vplivajo 2% v kavkaški prebivalstva v Združenih državah Amerike. Ima neenakomeren, postavljeno, rdeča področjih vnetja kože z luščenje. Luskavica pogosto prizadene konice komolcev in kolen, lasišča, Popek, in okoli genitalnih predelih ali anus. Približno 10% bolnikov, ki so se razvila tudi psoriazo povezanih vnetje v sklepih. Bolniki, ki so vnetni artritis in psoriazo so diagnozo, da ima psoriatični artritis.

Nastop psoriatičnega artritisa po navadi pride, v četrtem in petem desetletij življenja. Samci in samice so enako prizadeti. Kožne bolezni (psoriazo) ter skupne bolezni (artritis) pogosto pojavljajo ločeno. In fact, kožne bolezni pred artritisa pri skoraj 80% of patients. Vendar pa, artritis lahko pred psoriazo v do 15% of patients. bolnikovih bolnikih, diagnozo psoriatični artritis lahko težko, če artritisom pred psoriazo, ki jih že več let. In fact, Nekateri bolniki soDejanskoartritis več 20 let pred luskavica sčasoma pojavi! Nasprotno, bolnikih lahko luskavico že več kot 20 letih pred razvoj artritisa, ki vodijo do končne diagnoze psoriatični artritis.

Psoriatičnega artritisa je sistemska revmatičnih bolezni, ki lahko povzroči tudi vnetje v telesnih tkivih proč od sklepov, razen kože, kot je v očeh, srce, pljuča, in ledvice. Psoriatičnega artritisa delnice veliko značilnosti z več drugimi artritisu, kot je ankilozirajoči spondilitis, reaktivni artritis (prej znana kot sindrom Reiter's), in artritis povezanih s Crohnovo boleznijo in ulceroznim kolitisom. Vsi ti pogoji lahko povzroči vnetje v hrbtenici in drugih sklepih, in oči, kožo, usta, in različnih organih. Glede na njihove podobnosti in nagnjenosti k povzroči vnetje hrbtenice, ti pogoji so označeni s skupnim imenom “spondyloarthropathies.”