Medicine


Kakšni so simptomi psoriatičnega artritisa in znaki?

Pri večini bolnikov, luskavice pred artritisom, po mesecih ali letih. Artritisom pogosto vključuje kolena, gležnjev, in sklepov v stopalih. Običajno, le nekaj sklepov vnetje v času. Vnetje sklepov postanejo boleče, otekli, vroče, in rdeča. Včasih, vnetje sklepov v prstih na rokah in nogah lahko povzroči otekanje celotno mestno, kar jim daje videz “klobase.” Okorelost sklepov je pogosta in je ponavadi slabše v zgodnjih jutranjih urah. Manj pogosto, psoriatičnega artritisa lahko vključujejo veliko sklepov v telesu v simetrično, posnemanjem vzorec videl pri revmatoidnem artritisu. Psoriatični artritis lahko povzroči tudi vnetje hrbtenice (spondilitisom) in križnice, povzroča bolečine in otrdelost v križu, zadnjica, vratu, in zgornjega dela hrbta. V redkih primerih, psoriatičnim artritisom vključuje male sklepe na koncih prstov. Zelo destruktivna oblika artritisa, imenovana “mutilans” lahko povzroči hitro poškodbe sklepov. Na srečo, ta oblika artritisa je redka pri bolnikih s psoriatičnim artritisom.

Pri bolnikih s psoriatičnim artritisom lahko razvije tudi vnetje kit (tendinitis) in okoli hrustanca. Vnetje tetive za peto vzrokov Ahilova tendinitis, vodijo do bolečin pri hoji in hoji po stopnicah. Vnetje prsnega koša in hrustanca, ki povezuje rebra na prsnico (prsnice) lahko povzročijo bolečine v prsnem košu, kot je razvidno iz costochondritis.

Poleg artritis in spondilitis, psoriatični artritis lahko povzroči vnetje v drugih organih, kot oči, pljuča, in aorta. Vnetje v obarvani del očesa (iris) vzroki iritis, boleče stanje, ki se lahko poslabšajo svetlobne kot iris odpre in zapre odprtje učencev. Kortikosteroidi injicira neposredno v oči, so včasih potrebni za zmanjšanje vnetja in preprečujejo slepoto. Vnetje v in okrog pljuč (plevritis) povzroča bolečine v prsih, predvsem z globoko dihanje, kot tudi težko dihanje. Vnetje aorta (aortitis) lahko povzroči puščanje aortne zaklopke ventili, vodi do srčnega popuščanja in težave z dihanjem.

Acne in nohtov spremembe so pogosto videti v psoriatičnim artritisom. Luknjičaste in grebeni so vidne v nohtov in nohtov iz 80% bolnikov s psoriatičnim artritisom. Zanimivo, te značilne za nohte spremembe so opazili le manjšina bolnikih s psoriazo, ki nimajo artritis. Acne je bilo navedeno, da se pojavljajo v pogostejše pri bolnikih s psoriatičnim artritisom. Dejansko, nov sindrom je opisan, značilno vnetje sluznice skupnih (sinovitis), akne in pustul na stopalih ali dlaneh, odebeljena in vnetje kosti (hyperostosis), in kosti vnetje (osteitis). Ta sindrom se na ta sindrom eponim Sapho.