Medicine


Bolezen, ki spreminjajo zdravil – Psoriatičnega artritisa

Bolezen, ki spreminjajo zdravil

Bolniki, pri katerih pride do progresivne skupno uničevanje kljub nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki so kandidatke za bolj agresivne bolezni spreminjajo zdravil. Bolezen, ki spreminjajo zdravila so pomembne za preprečevanje postopno uničenje in skupno deformacijo. Ta zdravila vključujejo metotreksatom, , ki je ustno ali se lahko injicira na tedenski osnovi za psoriatični artritis, kot tudi za luskavico sam. To lahko povzroči kostnega mozga, kot tudi poškodbe jeter z dolgotrajno uporabo. Redno spremljanje števila krvnih celic in krvne preiskave jeter je potrebno izvesti v zdravljenje z metotreksatom.

Protimalarično zdravila, kot so hidroksiklorokin (Plaquenil) se uporablja tudi za trajno psoriatičnim artritisom. Njegov potencial neželeni učinki so poškodbe očesni mrežnici. Redni pregledi oftalmolog se priporočajo tudi med uporabo tega zdravila.

Injiciranje zlata (Solganal) in ustni zlata auranofin (Ridaura) so morebitne stranske učinke, vključno s supresijo kostnega mozga, ki lahko privede do anemije in malo belih krvno sliko in neželene učinke na ledvice, povzroča izgubo beljakovine ali kri v urinu. Gold injekcije so izgubili korist kot obliko zdravljenja, saj je postala priljubljena metotreksatom.

Sulfasalazin (Azulfidine.) je ustni žveplo, povezanih z zdravilom, ki je bila tudi v pomoč pri nekaterih bolnikih s trajno psoriatičnim artritisom. Tradicionalno, Azulfidine je pomembno sredstvo pri zdravljenju ulcerozni kolitis in Crohnova. To je treba jemati s hrano, saj lahko tudi povzročijo prebavne motnje.

Raziskave so pokazale, učinkovito zdravljenje tako luskavico in psoriatičnim artritisom z leflunomidom (Arava), zdravila, ki se uporablja tudi za zdravljenje revmatoidnega artritisa.

Zdravila, ki zavirajo kemijske znan kot dejavnik tumorske nekroze (TNF) so še ena možnost za zdravljenje hudih primerih. Zaviralce TNF etanercept (Enbrel), infliksimabom (Remicade), in Adalimumab (Humira) lahko zelo učinkovita za hudo psoriatičnim artritisom in da lahko znatno izboljša ali izkoreninjenje tako luskavico in artritisom, kakor tudi ustaviti progresivne poškodbe sklepov.

Kortikosteroidi so močni protivnetna zdravila. Kortikosteroidi lahko dajemo skozi usta (kot je prednizon) ali vbrizga (kortizon) neposredno v sklepih za zmanjšanje vnetja. Imajo lahko neželene učinke, zlasti z dolgoročno uporabo. Ti vključujejo tanjšanje kože, enostavno modrice, okužbe, diabetes, osteoporozo in, redko, kosti smrt (nekroze) v kolkih in kolenih.

Medtem ko je razmerje med kožna bolezen in bolezen sklepov ni jasno, obstajajo poročila o izboljšanju artritisa hkrati z obračunom z luskavico. Bolniki s psoriazo lahko koristi, ki jih neposredno izpostavljena soncu in so pogosto obdelani z neposrednim terapijo ultravijolično svetlobo.

Končno, bolnikih, ki imajo hudo uničenje sklepov se lahko kandidati za ortopedski kirurški popravi. Skupaj kolka, zamenjava in skupno kolensko kirurgijo so sedaj že v skupnosti bolnišnicah po ZDA.

Kaj prinaša prihodnost za bolnike s psoriatičnim artritisom?

Prihodnost zdravljenje psoriatičnega artritisa se bo razvijala kot bolj učinkovito in varno zdravilo, so razvili. Nedavno, se je izkazalo, da lahko vitamin D dejansko izboljšanje artritis psoriatičnega artritisa. Druga področja raziskav vključuje zdravljenje z zdravili, ki lahko spremenijo imunski sistem bolnikov s psoriatičnim artritisom. Ker se imunski sistem, spreminja in genetika bolje opredeljene v tej bolezni, učinkovitost teh zdravljenja bo izboljšal.