Medicine


Kaj je reaktivni artritis?

Reaktivni artritis je kronična oblika artritisa, ki vsebuje naslednje tri pogoje: (1) vnetje sklepov, (2) vnetje oči (konjunktivitis), in (3) vnetje genitalnih, urina, ali prebavne sisteme.

Ta oblika vnetja sklepov, se imenuje “reaktivni artritis” ker se zdi, da gre imunski sistem, ki je “reakcijo” na prisotnost bakterijskih okužb pri spolnih, urina, ali prebavne sisteme. Zato, nekateri ljudje imunski sistem so gensko napolniti aberrantly odzvali, ko so ta območja izpostavljena določenih bakterij. Zmotna reakcija imunskega sistema, privede do spontanih vnetje sklepov in oči. To je lahko imeli še za bolnika in zdravnika, če se okužba dolgo minilo v času predstavitve z vnetjem artritisom ali oči.

Reaktivni artritis je, v preteklosti, bil imenovan sindrom Reiter (Izraz, ki je izgubila korist zaradi dr. dvomljive Hans Reiter preteklosti, eden od navdušeno sprejemajo nacistične politike in zdravstvenega gadosti).

Reaktivni artritis se najpogosteje pojavi pri bolnikih v 30-ih ali 40-ih letih, vendar se lahko zgodi pri vsaki starosti. Oblika reaktivni artritis, ki se pojavi po spolnih okužb (Spolne) je pogosta pri moških. Obrazec, ki se razvije po okužbi črevesja (grižo) pojavlja v enakih pogostost pri moških in ženskah.

Reaktivni artritis velja sistemska revmatičnih bolezni. To pomeni, da lahko vpliva na druge organe, kot sklepih, povzroča vnetje v tkivih, kot so oči, mouth, skin, ledvice, srce, in pljuča. Reaktivni artritis delnice veliko značilnosti z več drugimi artritisu, kot psoriatičnim artritisom, ankilozirajoči spondilitis, in artritis povezanih s Crohnovo boleznijo in ulceroznim kolitisom. Vsaka od teh artritisu lahko povzroči podobne bolezni in vnetje v hrbtenici in drugih sklepih, oči, skin, mouth, in različkožooustah. Glede na njihove podobnosti in težnja po Zagnojiti hrbtenice, ti pogoji so označeni s skupnim imenom “spondyloarthropathies.”