Medicine


Kakšni so simptomi in znaki revmatoidnega artritisa?

Simptomov revmatoidnega artritisa pridejo in gredo, odvisno od stopnje vnetja tkiv. Ko se telesna tkiva vneto, je bolezen aktivna. Ko mine vnetje tkiva, Bolezen je neaktivna (v remisiji). Odpusta se lahko pojavijo spontano ali po zdravljenju in lahko traja tedne, mesecev, ali letih. Med odpustitve, simptomi bolezni izginejo, in ljudje na splošno počuti dobro. Ko bolezen postane znova aktiven (ponovitve), simptomi povrnejo. Vrnitev aktivnosti bolezni in simptomov se imenuje flare. Med revmatoidnega artritisa razlikuje med prizadetimi posamezniki, in obdobja bakel in odpustitve so tipični.

Ko je bolezen aktivna, simptomi lahko vključujejo utrujenost, izguba energije, pomanjkanje apetita, telesna temperatura, mišicah in sklepih, in togost. Mišice in okorelost sklepov so običajno najbolj opazna zjutraj in po obdobju nedejavnosti. Artritis je pogosta med boleznijo rakete. Tudi v času izbruha, spoji pogosto postane rdeča, otekli, boleče, in ponudbe. To se zgodi zato, ker podloga tkivo skupnih (sinovijski tekočini) vname, zaključijo v izdelavi prevelike skupne tekočine (sklepna tekočina). odebeli sinovijski tekočini tudi z vnetjem (sinovitis).

Pri revmatoidnem artritisu, več spoji so ponavadi vnete v simetrični vzorec (obeh straneh telesa prizadetih). Malih sklepih obeh rok in zapestja, so pogosto vključeni. Preproste naloge vsakdanjega življenja, Tako kot z obračanjem gumbov in odpiranje kozarcev, lahko postane težko v času izbruha. Malih sklepov na nogah tudi pogosto vključeni. Občasno, samo en sklep je vneta. Ko samo eno skupno sodeluje, artritis lahko posnemajo vnetje sklepov, ki jih povzročajo druge oblike artritisa, kot so protin ali skupnih okužbo. Kronično vnetje lahko povzroči poškodbe telesnih tkiv, vključno hrustanca in kosti. To vodi v izgubo hrustanca in erozije ter šibkost kosti in mišice, kar skupno deformacijo, uničevanje, in izguba funkcije. Redko, revmatoidni artritis lahko celo vpliva na skupni, ki je odgovoren za zaostrovanje naših glasilk spremeniti ton našega glasu, cricoarytenoid skupni. Ko je ta sklep je vneta, lahko povzroči hripavost v glasu.

Ker revmatoidnim artritisom je sistemska bolezen,, njeno vnetje lahko vpliva na organe in področja telesa, razen sklepov. Vnetje žlez oči in ust lahko povzroči nastanek suhe teh območij in se imenuje sindrom Sjögrenov. Revmatoidni vnetje pljuč obloge (plevritis) povzroča bolečine v prsnem košu z globoko dihanje, zasoplost, ali kašelj. Pljučnega tkiva se lahko tudi vnetja, brazgotinasto, in včasih gomoljev vnetja (rheumatoid nodules) razvijejo v pljučih. Vnetje tkiva (osrčnika) obdaja srce, ti perikarditis, lahko povzročijo bolečine v prsnem košu, ki so običajno spremembe v intenzivnosti v ležečem ali naslonjena naprej. Revmatična bolezen lahko zmanjša število rdečih krvnih celic (anemija) in belih krvnih celic. Zmanjšana belih krvnih celic je lahko povezano z razširjeno vranico (besedilu sindrom Felty's) in lahko poveča tveganje za okužbe. Firm grudic pod kožo (rheumatoid nodules) revmatoidniholi kolena in prsti, kjer je pogost pritisk. Čeprav so se te gomolje običajno ne povzročajo simptomov, Občasno se lahko okužijo. Živci lahko postanejo stisnjeno v zapestju, da bo povzročil sindrom karpalnega kanala. Redki, resen zaplet, ponavadi z dolgoletno revmatoidnim bolezni, je vnetje krvnih žil (vaskulitis). Vaskulitis lahko zmanjša dotok krvi v tkiva in povzroči smrt tkiva (nekroze). To je najbolj pogosto najprej opazimo kot drobne črne lise okoli nohtov postelj ali nogah razjede.