Medicine


Kaj je sarkoidoza?

Sarkoidozo je bolezen, ki izhaja iz posebne vrste vnetje tkiva v telesu. Lahko se pojavi v skoraj vsakem organ telesa, vendar pa začne najpogosteje v pljučih ali bezgavke.

Vzrok za sarkoidozo ni znan. Bolezen se lahko nenadoma pojavijo in izginejo. Ali pa se razvija postopoma in nadaljujte s proizvodnjo simptomov, ki pridejo in gredo, včasih za življenje.

Kot sarkoidozo napreduje, mikroskopsko kepic posebno obliko vnetja, ti granulomi, pojavijo v prizadete tkiva. V večini primerov, ti granulomi pospraviti, bodisi z zdravljenjem ali brez. V nekaj primerih, kjer granulomi ne zacelijo in izginejo, tkiva, ponavadi še vnete in postanejo brazgotinasto (fibrozne).

Sarkoidozo je bila prvič opredeljena v 100 leti z dvema dermatologi delajo neodvisno, Dr. Jonathan Hutchinson v Angliji in dr. Caesar Boeck na Norveškem. Sarkoidozo je bil prvotno imenovan Hutchinson bolezen ali bolezni Boeck's. Dr. Boeck Drel na ime modni danes za bolezen, iz grških besed “ark” in “OID,” kar pomeni meso, kot je. Izraz opisuje kožne spremembe, ki jih pogosto povzročajo bolezni.