Medicine


Kakšni so simptomi sarkoidozo?

Težko dihanje (dispneja) in se lahko kašelj, ki ne bodo izginile med prvimi simptomi sarkoidozo. Vendar pa lahko sarkoidozo prikazan tudi nenadoma s videz kožne izpuščaje. Red grbine (erythema nodosum) na obrazu, orožje, ali golenico in vnetje oči, so prav tako pogosti simptomi.

Ni nenavadno,, Vendar pa, za sarkoidozo simptomi bolj splošne. Izguba teže, utrujenost, nočno potenje, zvišana telesna temperatura, ali pa se lahko splošni občutek bolezni tudi namige, da bolezen.

Kdo dobi sarkoidozo?

Sarkoidozo je nekoč veljal za redko boleznijo. Zdaj vemo, da je skupno kronično bolezen, ki se pojavi po vsem svetu. Dejansko, je najpogostejši brazgotinjenje pljuč težave in se pojavlja dovolj pogosto, v ZDA za kongres, da so izjavili nacionalni Sarcoidosis Awareness Day v 1990.

Vsakdo lahko dobite sarkoidozo. To se pojavlja v vseh ras in pri obeh spolih. Kljub temu, Tveganje je večje, če ste mlada črna odraslih, še posebej črna ženska, ali skandinavskega, Nemški, Irski, ali Portoričan izvora. Nihče ne ve, zakaj.

Ker lahko sarkoidozo pobegniti diagnozo ali zamenjati za številne druge bolezni, smo lahko le ugibamo, kako je prizadetih veliko ljudi. Najboljša ocena danes je, da približno pet v 100,000 belci v Združenih državah Amerike so sarkoidoza. Med črnci, se pojavlja pogosteje, v verjetno 40 izven 100,000 ljudje. Na splošno, se zdi, da 20 primerov na 100,000 v mestih na vzhodni obali in nekoliko manj na podeželskih območjih. Nekateri znanstveniki, Vendar pa, verjamem, da te številke precej podcenjeno odstotek ZDA. prebivalstva s sarkoidozo.

Sarcoidosis v glavnem prizadene ljudi med 20 do 40 leta starosti. Bele žene so prav tako verjetno kot belci, da bi dobili sarkoidozo, ampak črna ženska postane sarkoidozo dvakrat tako pogosto, kot črni moški. Nihče ne ve, kaj povzroča sarkoidozo.

Sarcoidosis tudi zdi, da je bolj pogosti in hujši v nekaterih geografskih območjih. To je že dolgo priznan kot pogosta bolezen v skandinavskih državah, kjer se ocenjuje, da vplivajo na 64 izven 100,000 ljudje. Ampak ni bilo do sredine '40s, ko je bilo veliko število primerov ugotovljene med množično rentgensko slikanje prsnega koša pregled za oborožene sile, da je bila njena visoka razširjenost priznana v Severni Ameriki.