Medicine


Znaki in simptomi, ki kažejo, mogoče sarkoidozo

Poleg pljuč in bezgavk, telesnih organov bolj kot na druge vpliva sarkoidozo se jetra, kožo, srce, živčni sistem, in ledvice, v tem vrstnem redu pogostosti. Bolniki lahko imajo simptome, povezane s posebno prizadeti organ, so lahko le splošni simptomi, ali so lahko brez simptomov, kakršno. Simptomi se lahko razlikujejo tudi glede na to, kako dolgo je bolezen že v teku, kjer so granulomi, ki so, koliko se je tkivo postane prizadeta, in ali granulomatozni proces je še vedno aktiven.

Tudi ko ni nobenih simptomov, Zdravnik lahko včasih zaznati znake sarkoidozo med rutinskim pregledom, ponavadi prsih x- ray, ali, če preverjanje iz drugega očitka. Bolnikove starosti in rase ali etnične skupine, lahko povzroči dodatno rdečo zastavo, ki je lahko znak ali simptom bolezni, povezane s sarkoidozo. Širitev slinavk ali trganje žleze in ciste v kostnega tkiva so tudi med sarkoidozo signale.

Pljuča so običajno prvo mesto, vključenih v sarkoidozo. Dejansko, približno devet od 10 sarkoidozo bolniki so nekatere vrste problem pljuč, s skoraj ena tretjina teh bolnikov, ki kažejo nekatere respiratorne simptome, ponavadi kašelj, suh ali z Flegma, in dispneja. Občasno, bolnikov so bolečine v prsnem košu in občutek tiščanja v prsih.

To je misel, da sarkoidozo v pljučih začne z vnetjem alveolov (alveolitis), drobne sac podobno prazni prostori v pljučih, kjer se izmenjajo ogljikovega dioksida in kisika. Alveolitis bodisi bistri spontano ali vodi v nastanek granulom. Sčasoma lahko fibrozo obrazec, povzroča pljučnega postala trda in izdelavo dihanje še težje.

Eye bolezen pojavi v približno 20%-30% bolnikov s sarkoidozo, še posebej pri otrocih, ki dobijo bolezen. Skoraj more vplivati kateri koli del oči membrane vek, roženica, zunanja plast zrkla (beločnice), mrežnici, in objektiv. Oko sodelovanje lahko začne brez simptomov ali z rdečico oči ali solzne. V nekaj primerih, sive mrene, glavkoma, in lahko povzroči slepoto.

Koža je prizadeta v približno 20% za sarkoidozo bolnikov. Skin sarkoidozo je navadno označen s strani malih, postavljeno lise na obrazu. Občasno, obliži so škrlatno barve in večji. Obliži se lahko pojavijo tudi na okončinah, obraz, in zadnjice.

Drugi simptomi vključujejo erythema nodosum, predvsem na nogah in pogosto spremlja artritisa pri gležnjih, kolena, zapestji, in roke. Erythema nodosum običajno izgine, lahko pa druge kožne težave ostajajo.

Občasno (1%-5%), sarkoidozo lahko povzroči težave živčnega sistema. Na primer:, sarcoid granulomi se lahko pojavijo v možganih, hrbtenjače, in obraza ter optičnih živcev. Paraliza obraza in druge simptome poškodbe živčevja razpisa za takojšnje zdravljenje z zdravili, kot so visoki odmerki kortizona (glej spodaj). Prav tako, ljudje s sarkoidozo lahko depresije, ki ni povezana z dejavnostjo bolezni in je čutil, da se, v delu, zaradi napačno usmerjen imunski sistem.

Simptomi se lahko pojavijo nenadoma in nato izginejo. Včasih, Vendar pa, da lahko še naprej skozi življenje.