Medicine


Kaj so Sjögrenov sindrom simptomov in znakov?

Simptomi Sjögrenov sindrom lahko vključuje žleze, kot zgoraj, vendar obstajajo tudi možne posledice bolezni, ki vključujejo druge telesne organe (extraglandular manifestacije).

Ko solza žleze (solznih žlez) je vneta od Sjögrenov, posledica suhe oči lahko postopoma privede do draženja oči, zmanjšal solza proizvodnje, a “kašaste” Občutek, infection, in resno abrazijo kupola oči (roženica). Suhe oči lahko privede do okužbe oči. Pogojem, da imajo suhe oči je medicinsko besedilu xerophthalmia.

Vnetje žlez slinavk lahko povzroči suhost ust, požiranjem, zobne gnilobe, votline, bolezni dlesni, rane v ustih in otekline, in kamni in / ali okužbo parotidne žleze notranjosti lic. Suhe ustnice pogosto spremljajo suha usta. Suha usta, medicinsko besedilu xerostomia.

Drugih žlez, ki lahko postane vneto, čeprav redkeje, v Sjögrenov sindrom, vključujejo tiste iz sluznice dihalne poti (vodi do infekcije pljuč) in vagina (včasih povzroča bolečino med seksom ali ponavljajoče vaginalne okužbe).

Extraglandular (zunaj žlez) težave v Sjögrenov sindrom vključujejo bolečine ali vnetje (artritis), Raynaudov fenomen, vnetje pljuč, bezgavk širitev, in ledvice, živca, in mišične bolezni. Redki resen zaplet Sjögrenov sindrom je vnetje žil (vaskulitis), , ki lahko poškoduje tkivo v telesu, ki so jih ta plovila.

Pogosta bolezen, ki je občasno povezana s Sjögrenov sindrom je avtoimunska tiroiditis (Hashimotos 'thyroiditis), kar lahko privede do neobičajnih ščitničnega hormona zazna ščitnice preiskave krvi. Zgago in težave s požiranjem lahko posledica gastroezofagealno refluksno bolezen (GERD), drugo skupno stanje, povezano z Sjögrenov sindrom. Redka bolezen, ki je občasno povezana s Sjögrenov sindrom je primarno biliarno cirozo, avtoimunsko bolezen jeter, ki vodi v brazgotinjenje jeter tkiva. Majhen odstotek bolnikov z Sjögrenov sindrom razvije rak limfnih žlez (limfoma). To običajno razvije šele po mnogih letih z boleznijo. Nenavadni otekanje bezgavk, je treba navesti, da zdravnik.