Medicine


Kaj je artroskopija?

Artroskopijo je kirurški poseg, s katerim je notranja struktura skupnega pregleda za diagnostiko in / ali zdravljenja z uporabo cevi, kot so gledanje instrument, imenovan arthroscope. Artroskopijo je populariziral leta 1960 in je zdaj znana po vsem svetu. Tipično, izvaja se z ortopedi v ambulantno nastavitev. Ko se izvaja v ambulantnih nastavitev, bolnikih lahko običajno vrniti domov po postopku.

Tehnika artroskopijo vključuje vstavljanje arthroscope, majhna epruveta, ki vsebuje optičnih vlaken in leč, skozi majhne zareze v koži v skupno je treba preučiti. Arthroscope je povezan z video kamero in notranjost skupno je videl na televiziji monitor. Velikost arthroscope se razlikuje glede na velikost skupnih preučujejo. Na primer:, kolena preučujemo arthroscope, ki je približno 5 milimetrov v premeru. Obstajajo arthroscopes kot majhne kot 0.5 milimetrov v premeru, da preuči malih sklepov, kot zapestje.

Če se postopki izvajajo v Poleg pregleda skupne z arthroscope, to se imenuje artroskopski operaciji. Obstajajo številne postopke, ki se opravi na ta način. Če se lahko postopek izvede arthroscopically namesto s tradicionalnimi kirurških tehnik, navadno povzroči manj tkiva travma, povzroči manj bolečin, in lahko spodbudi hitrejše okrevanje.

Za kaj je bolezni ali stanj artroskopijo šteje?

Artroskopijo lahko v pomoč pri diagnozi in zdravljenju številnih noninflammatory, vnetne, in nalezljive vrste artritisa, kot tudi različne poškodbe v skupnem.

Noninflammatory degenerativne artritisom, ali osteoartritis, mogoče videti s arthroscope kot zlizan in nepravilna hrustanca. Nedavno, za izolirane obrabe hrustanca pri mlajših bolnikih, popravilo razpoke v hrustanca, uporabo “paste” o bolnikovih lastnih hrustančnih celic pridelane in gojene v laboratoriju, je bila opravljena z arthroscope.

Na infekcijski artritisi, kot so revmatoidni artritis, Nekateri bolniki z izoliranim kronično otekanje lahko včasih koristi, ki jih artroskopski odstranitvi vnetega skupno tkivo (synovectomy). Tkivo sluznice skupno (sinovijski tekočini) mogoče opraviti biopsijo in pregledajo pod mikroskopom, da ugotovi vzrok vnetja in odkrijte okužb, , kot je tuberkuloza. Artroskopijo lahko zagotovi več informacij v primerih, ki jih ni mogoče preprosto diagnozo Aspiracijski (odvzem tekočine z iglo) in analiziranje skupnih tekočine.

Skupna poškodbe sklepov, za katere je artroskopijo upoštevati, vključujejo hrustanca solze (meniskusa solze), ligament sevov in solze, in hrustanca poslabšanje pod pogačico (Patella). Artroskopijo se običajno uporablja pri ocenjevanju kolena in ramena, vendar se lahko uporablja tudi za pregled in zdravljenje stanj iz zapestja, gležnjev, in komolci.

Končno, mehko tkivo, kot so drobci kosti ali hrustanca, ali tujki, kot so rastlinska trnje, da postane vložena v skupnem se lahko odstrani z artroskopijo.