Medicine


Hemodializo, zdravljenje odpovedi ledvic

Uvod v hemodializo

Hemodializi je najbolj običajna metoda za zdravljenje napredne in trajno odpoved ledvic. Od leta 1960, hemodializo, če najprej postal praktično zdravljenje v zvezi z odpovedjo ledvic, smo se veliko naučili o tem, kako narediti hemodializo zdravljenje bolj učinkovito in čim bolj zmanjšajo neželeni učinki. V zadnjih letih, bolj kompaktna in enostavnejša stroji dializi so se doma dializo vse privlačnejše.

Toda tudi z boljšo postopkov in opreme, hemodializi je še vedno zapleteno in neprijetno terapija, ki zahteva usklajeno prizadevanje iz vaše celotno ekipo zdravstvenega, vključno z vašo nefrologu, dializo medicinska sestra, dializo tehnik, dietetik, in socialni delavec. Najpomembnejši člani vaše ekipe zdravstvene oskrbe, so vas in vašo družino. Z učenjem o zdravljenju, lahko dela s svojo ekipo zdravstvenega varstva, da bi si najboljše možne rezultate, in lahko povzroči popolno, aktivno življenje.

če vaše ledvice ne

Zdrave ledvice čiščenje krvi, z odstranitvijo odvečne tekočine, minerali, in odpadki. Prav tako bi hormonov, ki vodijo vaše kosti močne in zdrave krvi. Če ledvice ne, škodljivih odpadkov kopiči v telesu, krvni tlak lahko povzroči, in lahko vaše telo zadrži odvečno tekočino in ne bo dovolj rdečih krvnih celic. Ko se to zgodi, morate zdravljenje zamenjati delo ni vaše ledvice.

kako deluje hemodializo

Na hemodializi, krvi je dovoljeno tok, nekaj unč v času, skozi poseben filter, ki odstranjuje odpadke in dodatnih tekočin. Čisti kri se nato vrne v svoje telo. Odstranjevanje škodljivih odpadkov in dodatkom soli in tekočine pomaga nadzorovati krvni tlak in ohraniti primerno ravnovesje kemikalij, kot so kalija in natrija v telesu.

Ena od največjih sprememb, ki jih morajo narediti, ko začnete zdravljenja s hemodializo, je po strogem razporedu. Večina bolnikov, pojdite na kliniko, dializni center-trikrat na teden 3 do 5 ali več ur vsakem obisku. Na primer:, ste morda na urnik ponedeljek-sreda-petek ali torek-četrtek-sobota razpored. Morda boste morali izbrati jutro, popoldne, ali zvečer premik, odvisno od razpoložljivosti in zmogljivosti na dializni enoti. Vaš dializni center bo razložil svoje možnosti za razporejanje redno zdravljenje.

Raziskovalci raziskujejo, ali krajše dnevnem, ali več zasedanj opraviti čez noč, medtem ko bolnik spi, so bolj učinkovita pri odstranjevanju odpadkov. Novejša dializo stroji bi te alternative bolj praktično z dializo doma. Vendar pa je zvezna vlada še ni vzpostavljena politika, ki za plačilo za več kot tri hemodializo seje teden.

Več centri po državi, učiti ljudi, kako opravljati svoje zdravljenje s hemodializo doma. Družinskega člana ali prijatelja, ki bo vaš pomočnik mora prav tako usposabljanje, , ki običajno traja vsaj 4 do 6 tedna. Domov dializo vam omogoča večjo fleksibilnost v vašem dializo urnik. S hemodializo doma, čas, za vsako sejo in število učnih ur na teden se lahko razlikujejo, vendar morate vzdrževati reden urnik tako, da sami zdravljenja z dializo tako pogosto, kot bi jih prejeli v dializni enoti.